Prin voluntariat în situaţii de urgenţă se înţelege activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile publice de urgenţă voluntare, în cadrul unor raporturi juridice, altele decât raportul juridic de muncă. Beneficiar al voluntariatului este comunitatea în folosul căreia se desfăşoară activitatea de voluntariat, reprezentată de consiliul local care a constituit serviciul de urgenţă voluntar. Importanţa serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă la nivel local este evidentă atât din punctul de vedere al necesităţii de a asigura intervenţii oportune, cât şi din perspectiva activităţii preventive desfăşurate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Participarea cetăţenilor la prevenirea situaţiilor de urgenţă şi la acţiuni de intervenţie, în cadrul unor structuri cu organigrame şi atribuţiuni bine definite, nu constituie un element de noutate, în trecut existând structuri similare ce funcţionau sub alte denumiri. La nivelul judeţului Bihor unele servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă se remarcă prin implicarea demonstrată în ceea ce priveşte modul de organizare a activităţii, în conformitate cu prevederile legale şi specificul local şi în pofida multitudinii de neajunsuri întâmpinate.
Exemple pozitive
Ultima investiţie importantă făcută pentru asigurarea unei dotării corespunzătoare la nivelul serviciilor voluntare, aparţine comunei Tileagd. Începând cu anul 2012, în urma alocării unor sume care depăşesc 15000 euro, intervenţia în sectorul de competență al Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tileagd este asigurat de o autospecială de stins incendii tip IVECO, dotată corespunzător misiunilor pe care le îndeplinește. De asemenea, spaţiul serviciului voluntar este unul care asigură condiţiile necesare depozitării materialelor de intervenţie şi pregătirii personalului.
Un alt exemplu pozitiv este dat de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul comunei Popeşti, care în anul 2013, a ocupat prima treaptă a podiumului la Etapa Naţională a Concursurilor Profesionale ale Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă, iar în acest an, a reuşit să se claseze pe locul II, în cadrul aceleiaşi competiţii. Serviciul voluntar al comunei Girişu de Criş este unul dintre cele mai eficiente la nivel judeţean, remarcându-se prin asigurarea cu mijloace şi materiale de intervenţie, pregătirea personalului încadrat, concretizată în calitatea activităţilor desfăşurate, precum şi prin numărul de intervenţii la care a participat, atât cu forţele proprii, cât şi în colaborare cu echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „CRIŞANA”. Se observă o preocupare constantă a administraţiei publice locale pentru menţinerea în stare de operativitate a serviciului, cu atât mai mult cu cât acesta constituie un sprijin real pentru membrii comunităţii pe care o deserveşte. Parteneriatul de succes dintre comuna Girişu de Criş şi reprezentanţii Insulei Man s-a concretizat în realizarea celui mai modern spaţiu destinat serviciilor voluntare la nivel județean, cu o dotare care cuprinde două autospeciale de stins incendii. Sediul serviciului voluntar cuprinde garaje pentru autospeciale, camera pentru executarea serviciului de permanenţă, magazii pentru depozitarea de materiale, echipamente şi accesorii, o sală de ședințe, grupuri sociale, o bucătărie şi două dormitoare. Din punctul de vedere al adaptării tehnicii la cerinţele existente la nivel local, se remarcă serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al comunei Tămăşeu. În anul 2014 s-a achiziţionat o autospecială de intervenţie tip Iveco Magirus Deutz, cu anul de fabricaţie 1980. Starea avansată de uzură a impus efectuarea unor lucrări de întreţinere şi remediere a problemelor tehnice constatate în urma verificării autospecialei. De asemenea, s-au efectuat modificări importante la nivelul instalaţiilor, fiind montate două bazine de apă, a câte 1150 litri şi a fost realizată o instalaţie care să permită racordarea unei motopompe pentru refularea apei. Autospeciala are în dotare o pompă automată de absorbţie şi de refulare, montată în partea frontală, în stare de funcţionare. „Aceste exemplele pozitive au rolul evidenţierii unei situaţii dezirabile, stabilind standarde şi direcţii de urmat pentru administraţiile locale, însă nu sunt definitorii pentru situaţia generală existentă la nivel de judeţ” punctează reprezentanţii Inspecţieide Prevenire din cadrul ISU Crişana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!