Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au început vineri urmărirea penală a orădencei Michaela Doina Timar (64 ani), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
„Din primele cercetări, rezultă că în calitate de conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în data de 22 iunie a pretins şi a primit de la studenţii grupei I a anului III specializarea medicină dentară o broşă din aur, în valoare de 343 de lei, în vederea promovării de către aceştia a examenului din 24 iunie, la disciplina endocrinologie”, a informat ieri procurorul Dorel Moţiu, purtător de cuvânt al Parchetului judeţean.
Ancheta a pornit după ce cadrul didactic a fost reclamat de câţiva studenţi nemulţumiţi.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub supravegherea procurorului de caz, au percheziţionat vineri domiciliul suspectei, găsind plicuri cu bijuterii din aur, în valoare de peste 10.000 lei, cu dedicaţii de la unele grupe de studenţi. Bijuteriile au fost reţinute ca probe până la finalul anchetei. Suspecta este cercetată în stare de libertate iar la audierile de luni a susţinut că bijuteriile le-a primit cu titlu de cadou, fără să condiţioneze primirea lor de promovarea examenelor.
Conducerea Universităţii din Oradea s-a sesizat cu privire la cazul de cercetare penală, în care este implicat un cadru didactic de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Luni dimineaţă, rectorul Universitatii din Oradea, Cornel Antal, a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, o adresă prin care a cerut lămuriri cu privire la acest caz.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a confirmat faptul că doamna conf. dr. Michaela Timar este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Prin urmare, rectorul Cornel Antal a emis luni, 27 iunie, o decizie prin care doamna conf. dr. Michaela Timar este suspendată din activitatea de examinare a studenţilor. Aşteptăm finalizarea anchetei, după care vor fi luate măsurile legale ce se impun”, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de Universitate.
Totodată, conducerea Universităţii din Oradea a reiterat că „respinge orice fel de metode frauduloase venite din partea cadrelor didactice ori folosite de studenţi pentru a promova un examen”.
Şi licenţe „la negru” la Universitatea Oradea
Mai mult, Universitatea Oradea afirmă că se bazează în continuare pe colaborarea poliţiei în depistarea încercărilor de fraudare a examenelor precum şi în ce priveşte cazurile de comercializare de lucrări de licenţă sau disertaţie.
Reamintim că rectorul Cornel Antal a mai sesizat poliţia şi anul trecut cu privire la cazurile de comercializare a lucrărilor de finalizare a studiilor şi tragerea la răspundere a persoanelor care practică acest lucru. Totuşi, lângă intrarea în sediul UDMR din Pasajul Vulturul Negru, a reapărut un anunţ privind comercializarea de „lucrări de licenţă, disponibile într-o oră!”.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!