Motiv de bucurie pentru melomanii orădeni. Filarmonica Oradea a obţinut toate aprobările necesare instalării celor 10 aparate de aer condiţionat donate de Clubul Rotary, iar acestea vor fi inaugurate în cadrul concertului de joi seară.
„Colaborarea cu Filarmonica Oradea este mai veche. Aceasta a început în anul 2012, când am premiat olimpicii Oradiei, din banii adunaţi la un bal de caritate. Al doilea moment a fost concertul din septembrie 2012 pentru copiii internaţi la etajul VI al Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, când 11.000 de lei au fost investiţi în acest proiect. Apoi, la spectacolul de Moş Nicolae din cadrul proiectului «Dăruieşte jucăria care ţi-a rămas mică». Organizând aceste acţiuni în această instituţie, am identificat această nevoie. Astfel că unul dintre obiectivele balului de caritate din 13 decembrie 2013 a fost achiziţionarea de aparate de aer condiţionat pentru instituţia de cultură. Proiectul nu este unul social sau de excelenţă, ci unul de interes comunitar. Cele 10 aparate de aer condiţionat achiziţionate din donaţiile obţinute la acest bal, aparate în valoare de 25.000 de lei, au fost instalate şi sperăm să fie de folos orchestrei, dar şi celor care vor lua parte la evenimentele Filarmonicii”, a spus Cornel Radu, preşedintele Rotary Club Oradea.
Acesta a precizat că Rotary intenţionează să contribuie şi la schimbarea reflectoarelor Filarmonicii din Oradea, întrucât actualele reflectoare încălzesc foarte tare. Două aparate au fost deja achiziţionate din Hong Kong şi urmează să fie testate – a dezvăluit maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul Filarmonicii, unul din cei cărora le aparţine meritul acestor donaţii.
Program de o rară frumuseţe
Programul concertului din 14 mai al Filarmonicii va cuprinde două compoziţii de o reală frumuseţe. Programul va fi deschis cu „Concertul nr. 17 pentru pian și orchestră în Sol major, K.453” al lui W. A. Mozart şi se va încheia cu suita „Viforul” de G. Sviridov.
Concertul compus de Mozart datează din 1784 și a fost compus la Viena, unde celebrul artist se bucura în acea perioadă a vieții sale de numeroși admiratori, pe care îi delecta interpretându-și în concerte publice sau prin saloane propriile lucrări. Lucrarea a fost scrisă la cererea unei admiratoare, Barbara Ployer. Solistul invitat este pianistul grec Giorgos Konstantinou, născut în 1978 la Atena. Absolvent al Academiei de Muzică din Budapesta, Giorgos Konstantinou este un artist călător, participant deosebit de activ al vieţii muzicale din Europa întreagă, nu numai ca interpret, dar şi ca profesor. El a susţinut şi cursuri de măiestrie în mai multe ţări.
Suita care va încheia programul muzical al Filarmonicii este compusă din mai multe părţi, fiind considerată de cei ce au ales-o o lucrare care merge direct la inima spectatorului.
„A doua lucrare coincide şi cu momentul inaugurării aparatelor de aer condiţionat”, a glumit Romeo Rîmbu, cel care va asigura conducerea muzicală a concertului, precizând că este o lucrare frumoasă, care a mai fost cântată la Oradea şi pentru care la vremea respectivă a avut un feedback pozitiv din partea spectatorilor.
„Pur şi simplu am fost oprit de melomani pe stradă şi am fost felicitat pentru alegere”, şi-a amintit Rîmbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!