Comuna bihoreană Suplacu de Barcău a fost declarată zonă specială prin lege. Camera Deputaţilor a adoptat, astfel, o propunere legislativă iniţiată de către deputatul bihorean Adrian Merka în urmă cu patru luni.
Legea iniţiată de Merka (UDSCR) are darul de a proteja şi sprijini familiilor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău. Prin adoptarea acestei inițiative legislative, persoanele care au locuit, care au lucrat sau lucrează de cel puţin 30 de ani în acestă zonă se vor putea pensionat cu o anticipaţie de doi ani.
De asemenea, locuitorii din comuna Suplac vor putea beneficia anual, în condiţii de gratuitate, de o evaluare medicală. Aceasta va consta în investigaţii de specialitate, în scopul prevenirii şi tratării din timp a unor afecţiuni determinate de substanţele nocive provenite de la extracţiile de ţiţei din zonă. Este cunoscut faptul că în zona Suplac starea de sănătate a locuitorilor a fost serios afectată de zeci de ani încoace, din cauza exploatării petroliere.
Benzen, toluen, xilen…
Mai mult, pentru aceștia cuantumul ajutorului de deces poate fi majorat cu 50% prin hotărâre a consiliului local, fiind plătit din bugetul local, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
„Iniţiativa legislativă se doreşte a fi un act de justiţie socială în favoarea cetăţenilor din acestă comună care aparţine de judeţul Bihor, a căror stare de sănătate este afectată de existenţa în aria comunei a unor perimetre importante de exploatare a ţiţeiului. Vorbim de un număr de aproximativ 4.605 persoane care din cauza expunerii permanente la poluarea cu benzen, toluen, xilen, etc., au viața pusă în pericol și starea de sănătate precară”, declară Merka. Deputatul se arată recunoscători colegilor săi parlamentari care au votat legea. „Au înțeles că o astfel de reglementare specială, de natură să instituite o discriminare pozitivă pentru toți cei care au domiciliu în zona afectată, era extrem de necesară”, arată iniţiatorul legii pentru Suplac.
Adrian Merka este deputatul care în acest an mai are la activ câteva reuşite legislative: creşterea procentului alocărilor din venturile realizate la jocurile de noroc către sportul juvenil, de la 2% la 3% şi scăderea TVA-ului pentru berea la halbă, la 9%, având ca scop încurajarea creării de locuri de muncă pentru tineri în sectorul HORECA. De asemenea, Merka a reuşit să obţină aviz pozitiv în comisia de specialitate pentru creşterea numărului orelor de educaţie fizică în şcoli, de la 2 la 3 ore săptămânal. Acelaşi Merka a reuşit să introducă, prin lege, Ziua Şcolii Ardelene, sărbătorită anul la 11 octombrie, ca semn al preţuirii pentru rolul pe care Şcoala Ardeleană l-a avut în realizarea Marii Uniri, de la 1918.
Citiți principiile noastre de moderare aici!