Senatul Universităţii din Oradea (UO) a aprobat în şedinţa de luni constituirea unei structuri consultative la nivelul UO – Consiliul Departamentelor Universităţii din Oradea (CDUO). Noua structură va fi formată din toţi directorii de departament ai UO.
Prin aceasta, iniţiatorii ei şi-au propus crearea unor mecanisme suplimentare de dialog şi implicare directă în managementul academic al Universităţii din Oradea a conducerii departamentelor.
Un alt avantaj al CDUO ar fi reprezentarea directă a departamentelor universitare în faţa comunităţii academice a UO. Totodată, prin CDUO se doreşte îmbunătăţirea managementului academic la nivel de departamente prin transferul de bune practici între acestea.
„Implicarea CDUO în managementul academic se va face prin invitarea la şedinţele Senatului, respectiv ale Consiliului de Administraţie a câte unui reprezentant al conducerii CDUO. CDUO nu este în sine un organ de decizie. Activitatea sa nu se substituie conducerii executive a Universităţii din Oradea, reprezentată prin rector şi Consiliul de Administraţie sau a conducerii legislative a UO, reprezentată prin Senat. Faţă de aceste structuri de decizie, CDUO are rol consultativ. Pe de altă parte, dacă membrii CDUO vor considera, la şedinţele acestuia vor fi prezenţi – permanent sau ca invitaţi, şi membrii ai Senatului UO, ai conducerii executive, cu competenţe şi atribuţii în domeniul subiectelor dezbătute”, a arătat prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii Oradea, cel care a avut iniţiativa creării acestei structuri.
Particularităţi
În opinia sa, departamentele reprezintă cele mai importante structuri prin care UO îşi îndeplineşte misiunea. Directorii de departament cunosc cel mai bine dificultăţile de aplicare la nivelul fiecărei situaţii din departamentul propriu ale unor regulamente, metodologii şi proceduri valabile la nivelul UO. În acest fel, Consiliul Departamentelor UO va avea rolul de a asigura comunicarea pe orizontală între directorii de departamente. Totodată, opiniile membrilor CDUO vor putea constitui argumente în dezbaterile din Senat şi Consiliul de Administraţie şi în acest fel s-ar putea spori calitatea deciziilor manageriale.
„La nivelul departamentelor se desfăşoară activităţi de bază realizate în universitate: acelea de producere şi distribuire de cunoaştere. Conducerile departamentelor cunosc cel mai bine particularităţile acestor procese şi au o vedere generală de ansamblu mai clară asupra lor. La nivelul departamentului se pun în practică procese importante decise de managementul academic: planificare, organizare, coordonare, antrenare, control, evaluare. Este firesc ca directorii de departamente să fie implicaţi în realizarea regulamentelor şi procedurilor care se stabilesc la nivelul UO şi reprezentanţii structurilor care le aplică şi care cunosc particularităţile aplicării lor”, a mai argumentat Sorin Curilă.
Membrii CDUO urmează să se întrunească într-o şedinţă, să-şi aleagă conducerea, să realizeze regulamentul de organizare şi funcţionare al CDUO. Regulamentul va fi aprobat printr-o hotărâre a Senatului şi va fi inclus în Carta Universităţii.
Geografia Mediului intră în lichidare
Datorită numărului mic de studenţi care optau pentru specializarea „Geografia Mediului”, programul de studii nu se va mai regăsi pe lista specializărilor oferite de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. Conducerea facultăţii a propus, luni, Senatului Universitării spre aprobare şi Consiliului de Administraţie al Universităţii din Oradea spre avizare lichidarea programului de studii universitare de licenţă „Geografia Mediului”, începând cu anul universitar 2015-2016. Acesta însă este înlocuit de o nouă specializare – „Ştiinţa Mediului”. Noul program va fi unul interdisciplinar. Chiar dacă va rămâne în „ograda” Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, acesta va fi realizat împreună cu Facultatea de Ştiinţe.
„Nu exista cerere de şcolarizare. Astfel, s-a decis la nivelul facultăţii noastre şi a celei de Ştiinţe că în loc să ţinem două programe de studii la care nu exista o mare cerere (pentru că noi aveam Geografia Mediului, iar ei au Ecologia şi protecţia mediului), mai bine să creăm unul interdisciplinar, eficient şi atractiv. În momentul în care va apărea Ştiinţa Mediului, va fi lichidat şi programul celor de la Ştiinţe – Ecologia şi protecţia mediului”, a declarat decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş.
Demisie la Facultatea de Medicină
După ce a fost propusă pentru sancţionare, profesoara dr. Daniela Cristiana Dinulescu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a demisionat. Cadrul didactic orădean a lipsit 22 de zile de la cursuri, motiv pentru care la nivelul conducerii Universităţii din Oradea s-a constituit o comisie care urma să analizeze abaterile disciplinare înregistrate de acesta.
„Doamna Dinulescu şi-a dat demisia. Cazul ei nu mai face obiectul nici unei analize întrucât nu mai are contract de muncă cu Universitatea din Oradea. Fiind angajată în Germania nu mai putea să-şi ţină cursurile”, a declarat rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!