În cadrul aniversării a „50 de Ani de Învăţământ Superior Continuu la Oradea”, Universitatea din Oradea a decernat patru titluri Doctor Honoris Causa: informaticianului Ioan Roxin (Univ. Din Montbeliard – Franţa), euro-politologului Ariane Landuyt (Univ. din Siena – Italia), fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel (Univ. de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti) şi romanistului Lorenzo Renzi (Univ. din Padova – Italia).
Titlurile DHC pentru Adrian Streinu-Cercel şi Lorenzo Renzi s-au decernat ieri în Aula Magna a Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea respectiv în Aula Magna din campusul Universităţii.
În propunerea înaintată de FMF Oradea se arată că „prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel a contribuit la formarea mai multor generaţii de specialişti din toată ţara şi din judeţul nostru. De-a lungul timpului a avut o bună colaborare cu Spitalele Clinice din Bihor şi cu FMF Oradea, concretizată în activităţi comune în domeniul managementului epidemiilor şi managementul cazurilor deosebite din patologia infecţioasă. Pe lângă activitatea didactică, a dovedit multă dedicaţie şi pentru cercetare. Este autor şi coautor a 15 cărţi şi cursuri de specialitate, 23 de capitole din cărţi de specialitate şi 6 monografii. A publicat numeroase articole în reviste medicale indexate ISI precum şi în reviste recunoscute de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior”.
La decernarea DHC pentru actualul manager al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, au participat rectorul Bungău, membri ai Senatului universitar inclusiv preşedintele Sorin Curilă, şase decani, plus studenţi, profesori şi medici precum Ovidiu Laurean Pop (managerul Spitalului Municipal), Ritli Ladislau (fost ministru), Adrian Maghiar şi Amorin Popa.
Laudatio-ul a fost rostit de decanul gazdă, dr. Florian Bodog. Însă Streinu-Cercel a preferat în, locul obişnuitei prelegeri de mulţumire (lectio magistralis), o cuvântare neprotocolară şi, pe alocuri, cu note de umor.
Astfel, invitatul s-a declarat onorat de distincţia primită de la Facultatea orădeană care „a trecut de majorat”, având 22 de ani de activitate. Streinu Cercel a accentuat apoi rolul universitarilor de a forma doctori care pun diagnosticuri corecte şi tratează corespunzător pacienţii. Fostul ministeriabil a amintit, printre dificultăţile cu care seconfruntă medicii, diferenţa uriaşă dintre costul medicaţiei unui pacient şi decontările Casei de Asigurări de Sănătate.
În final, Streinu-Cercel a promis că va reveni la FMF Oradea întrucât e obligat de titlul primit.
Romanist dinainte de 89
În ce-l priveşte pe universitarul Lorenzo Renzi, Facultatea de Litere din Oradea l-a propus pentru HC având în vedere contribuţiile ştiintifice şi profesionale de excepţie, înaltul prestigiu profesional, precum şi „relaţiile speciale ale Domniei Sale cu instituţia de învăţământ superior din Crişana”.
În laudatio se mai arată că dr. Renzi este „un romanist excepţional, iubitor si cunoscator rafinat al limbii şi literaturii române”.
Ca lingvist, Lorenzo Renzi a realizat doua opere monumentale precum Grande Grammatica italiana di consultazione (trei volume de peste 2000 de pagini) şi Grammatica dell’italiano antico.
În 2003, Preşedintele Romaniei i-a conferit, prin decret, Ordinul naţional pentru merit „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!