În prezenţa viceprimarului Florin Birta, a deputatului Florica Cherecheş, dar şi a celor care au făcut posibilă existenţa ei, Fundaţia „Căminul Felix” din Oradea a aniversat, vineri, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, 25 de ani de activitate.
25 de ani în care, organizaţia şi părinţii adoptivi au dorit să poarte de grijă copiilor abandonaţi, să le ofere liniştea unui cămin şi a unei familii stabile, în care copiii să crească şi să se dezvolte armonios.
Gala aniversară a fost un prilej de a rememora paşii care au fost făcuţi de la idee la proiect, de la prima piatră de temelie la cele două complexe pe care le deţine Fundaţia „Căminul Felix” la momentul actual.
Fundaţia „Căminul Felix” Oradea a fost înființată oficial în anul 1992, însă activitatea acesteia precede acest moment. Încă din 1990, familia Lars și Linda Hornberg, membri fondatori, au început să îngrijească copii abandonați din Oradea, pentru ca mai apoi cu sprijinul organizației Erikshjälpen din Suedia, să fi început primul complex de case de tip familial din Sânmartin.
În același timp, a început să se contureze tot mai bine, ideea de a crea familii (case de tip familial) pentru copii aflați în dificultate.
În prezent, Căminul Felix este compus din două complexe: unu, în apropiere de Băile Felix (şase case ridicate prin contribuţia unor cetăşţeni suedezi extrem de generoşi), iar celălalt, în Sântandrei, deschis în anul 2002, care cuprinde 10 case construite cu ajutorul a sute de voluntari din SUA, Anglia şi Suedia. În fiecare casă locuiesc un cuplu de părinţi şi între 12 şi 14 copii. Astfel că, aproximativ 200 de copii trăiesc astăzi în Căminul Felix. Aceşti copii, iniţial abandonaţi, neglijaţi şi orfani, sunt astăzi salvaţi şi trăiesc într-o atmosferă de dragoste, linişte şi siguranţă.
Economie socială
„În cei 25 de ani acest proiect s-a dezvoltat treptat, începând cu complexul din Sânmartin și continuând cu cel din Sântandrei. De-a lungul acestor ani, au beneficiat de sprijin peste 400 de copii aflați în dificultate. Pe parcurs s-au dezvoltat și alte proiecte de economie socială care să vină în sprijinul activității de a oferi protecție copiilor aflați în dificultate: Ferma de vaci, Atelierul de croitorie: Sunflower Design, Atelierul de tâmplărie, și altele.
Căminul Felix nu le oferă doar hrană şi adăpost, ci aici ei găsesc o familie, o mamă şi un tată pe umărul cărora pot plânge, pot râde şi în faţa cărora îşi pot deschide inima. Copiii din Căminul Felix sunt educaţi şi îndrumaţi să-şi continue studiile universitare. Astfel, avem astăzi copii ce au studiat la diverse universităţi din Oradea, din ţară şi din străinătate. Alţii sunt căsătoriţi şi şi-au format propria familie. Credem că şi dintre ei se pot ridica liderii de mâine ai României”, a spus Marcel Filip, preşedintele Fundaţiei „Căminul Felix”.
Fundaţia „Căminul Felix” Oradea este un organism privat acreditat, în subordinea căruia funcționează serviciul social Centru rezidențial în case de tip familial, licențiat conform legislației în vigoare.
Fundaţia „Căminul Felix” Oradea are drept misiune furnizarea şi asigurarea accesului copiilor separaţi temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor lor, indiferent de naţionalitate, etnie, sex, cultură, religie, grad şi potenţial de dezvoltare la servicii de găzduire; îngrijire; educaţie formală, non-formală şi informală; sprijin emoţional; consiliere; socializare și petrecere a timpului liber, precum şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă.
De asemenea, sunt întreprinse măsuri privind reintegrarea sau integrarea familială şi/sau socio-profesională, respectiv comunitară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!