În baza Protocolului de cooperare încheiat între Parohia Ortodoxă Subpiatră și Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Hotar, unde studiază copiii din satul Subpiatră, marți, 23 ianuarie, preotul paroh Lucian Crișan și profesorul de istorie Lenuța Gherle au susținut proiectul catehetic „Biserica și Unirea Principatelor”.
Proiectul, la care au participat elevii din clasele V-VIII, a avut ca obiective rememorarea evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859 și conștientizarea contribuției Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin implicarea slujitorilor ei.
Preotul Lucian Crișan le-a explicat elevilor faptul că 24 ianuarie este o sărbătoare națională cu un profund caracter patriotic, dar și religios, deoarece Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat și prin efortul Bisericii noastre dreptmăritoare.
Ierarhii și preoții ortodocși au militat activ pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Divanurile ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor.
Mica Unire din 1859, care s-a obținut cu multe jertfe și mari eforturi spirituale și materiale de către clerul, cărturarii și credincioșii români ortodocși, a fost temelie pentru Marea Unire din 1918.
Preotul Lucian Crișan i-a îndemnat pe elevi să-i mulțumescă Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale, pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român. Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitului Nifon al Țării Românești, Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și tuturor celor ce au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, să le arate cuvenita recunoștință.
Miercuri, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, copiii și tinerii îmbrăcați în costume populare au interpretat sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”, au intonat Imnul Național, au interpretat cântece patriotice și s-au prins în Hora Unirii.
La final, Parohia Subpiatră le-a oferit copiilor dulciuri și tuturor celor prezenți stegulețe reprezentând drapelul național.
Citiți principiile noastre de moderare aici!