Statul le-a dat cu ţârâita, iar acum le ia şi ce le-a dat. E vorba despre circa 100 de pensionari din Bihor, identificaţi acum de Casa de Pensii că nici ce au primit nu ar fi meritat! În cauză sunt pensionari care au lucrat în sistemul CAP. Adică tocmai aceia cu pensii foarte mici. Deputatul UDMR Szabo Odon a adus problema în prim plan, acesta arătând că sunt cazuri în care pensionari de la ţară trebuie acum să returneze către Stat sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei noi.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor admite că a fost o greşeală, dând vina pe „un program informatic”. Un control de la Bucureşti a descoperit cum pensionari din Bihor încasau, fără să aibă dreptul, pensii majorate în urma a două acte normative, din 2003 şi 2007. Leontin Ţîrle spune că cei cărora li se dublaseră pensia în 2004, nu mai aveau dreptul la altă majorare în 2007. Iar acum, pe nepusă masă, li se iau înapoi banii. Pensionarilor vizaţi li se vor retrage lunar, din pensii, câteva zeci de lei, până la stingerea datoriei către Stat. Altfel, şeful CJP Bihor, îi aşteaptă pe cei afectaţi în audienţă, pentru a vedea ce se poate face pentru fiecare caz în parte.
Deputatul UDMR Szabo Odon ridică problema plăţilor retroactive la care sunt supuşi unii pensionari cu ani de vechime în fostul sistem CAP. „Sunt notificări privind micşorarea retroactivă a pensiilor. Care este vina persoanei că alţii i-au greşit calculul?!”, întreabă parlamentarul, dând exemplul unui pensionar zootehnist din satul Mişca, ce a lucrat 30 de ani în sistem cooperativist din perioada comunismului. „De la 501 lei, pensia acestuia va fi micşorată la 297 de lei. Va primi 350 de lei, în final, cât este pensia minimă”, spune Szabo despre situaţia pensionarului, spunând că, alături de acesta, sunt şi alte persoane pensionare din Bihor, care au de dat înapoi Statului între 5.000 şi 7.000 de lei noi! Cauza găsită de liderul UDMR Bihor: „interpretarea vechilor legi a fost proastă”. Cum deciziile Casei Judeţene de Pensii Bihor sunt executorii, pensionarii trebuie să dea aceşti bani pe ultimii trei ani, chiar dacă pot contesta la Tribunal şi la CJP Bihor.
Parlamentarul cere acum o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care să-i scutească pe cei vizaţi de plăţi. Adică o amnistie fiscală. Deputatul plusează, ridicând problema modalităţii în care pensionarii vor putea plăti retroactiv. „Vă daţi seama că în cazul multora, nici casele în care locuiesc nu valorează 7.000 de lei!”, declară Szabo.
Directorul Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle, încearcă să minimalizeze situaţia creată. Ţîrle informează că în cauză sunt circa 100 de persoane din tot judeţul. Potrivit şefului CJP Bihor, pensionarii afectaţi sunt aceia cărora, pentru anii de vechime din sistemul CAP, li se dublaseră pensia atât prin Ordonanţa 67/2003, cât şi ulterior, prin Legea 250/2007. „Cei cărora li se majorase în 2004, nu ar fi trebuit să primească şi în 2007”, susţine Leontin Ţîrle.
-30 de lei/lună
Pentru a compensa neplăcuta situaţie în care aceştia s-au trezit, fără nicio vină, directorul Casei spune că îi aşteaptă în audienţă, pentru a vedea ce facilităţi pot primi, în schimb. „Spre exemplu, dacă soţul sau soţia a rămas singur/ă, poate beneficia de o pensie de urmaş, care poate fi chiar mai mare decât pensia pe care o are acum. Sau în situaţia în care pensia este sub 360 lei, soţul supravieţuitor poate primi un ajutor de 113 lei. Sunt o serie de lucruri care pot fi corectate, dar cu analiză judicioasă şi corespunzătoare fiecărui pensionar în parte. E un lucru neplăcut, nedorit, dar legea spune că acolo unde sunt drepturi încasate necuvenit, ele se recuperează”, transmite Ţîrle. Cine e de vină pentru situaţia ivită? „S-a greşit dintr-o eroare a unui program informatic, iar lucrul acesta a fost descoperit acum, de auditul Casei Naţionale de Pensii”, declară şeful Casei Judeţene.
Întrebat care sunt sumele pe care pensionarii CAP trebuie să le returneze, Ţîrle a admis că circa jumătate din cei 100 trebuie să dea înapoi mii de lei, însă a insistat că sunt şi cazuri în care trebuie returnate sume de ordinul sutelor de lei. „Li se retrage din pensie câte 20-30 de lei pe lună. Sunt rate mici, din fiecare pensie, ca să fie un efort de recuperare cât mai mic”, dă de ştire şeful Casei de Pensii Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!