„Încetaţi distrugerea sistemului de sănătate din România!” transmit contestatarii după declaraţiile făcute zilele trecute de Ministerul Sănătăţii în legatură cu aşa zisa “remodelare a mecanismelor de finanţare şi de distribuire a FNUASS”.
Intenţiile Ministerului sunt considerate de către investitorii spitalelor private din ţară, inclusiv de la Oradea, ca fiind „o gravă discriminare în rândul populaţiei din România”.
Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Spitalelor Private, a transmis că prin măsurile şefilor din Sănătate se creează panică şi haos şi se încalcă dreptul constituţional al oricărui cetăţean român în calitate de pacient pe care îl are la libera alegere şi informare „cu privire la orice servicii medicale, de care ar avea nevoie la un moment dat”.
Intoxicări cu date false
De două săptămâni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ies cu declaraţii în media centrală prezentând unele date false opiniei publice despre Oradea: Spitalul Pelican Oradea ar primi pentru fiecare bolnav internat 3.861 lei, chipurile dublu cât Judeţeanul.
Datele oficiale însă de la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor arată că anul trecut, Spitalul Pelican a primit 1876,62 lei/caz internat, Judeţeanul a primit 1492,23 lei, iar Curteanu – 1479,39 lei.
Mai mult informaţia de vineri potrivit căreia unii privaţi primesc pentru bolnavi mai mulţi bani ar fi pentru că au negociat „mai bine” cu inspectorii CAS – este falsă. În realitate, suma aferentă fiecărui bolnav internat în orice spital are la bază doar calcule matematice stricte, stabilite tot de şefii din Bucureşti şi se obţine astfel la Oradea: 1.444 lei – tariful pe caz (n.n. – tarif stabilit legislativ verificabil) înmulţit cu indicele de complexitate a cazului (ICM). Spitalele unde s-au rezolvat cazuri mai grele (şi aici s-a inoculat o informaţie falsă potrivit căreia doar în spitalele de stat s-ar interna cele mai grele cazuri) au indice de complexitate mai mare, deci şi bani mai mulţi pentru bolnavi.
Din aceste motive, reprezentanţii Spitalelor Private şi ai Alianţei pentru Sănătate cer Ministerului Sănătăţii să înceteze cu „asemenea campanii de intoxicare a populaţiei cu informaţii false în spatele cărora nu există analize, statistici, documentaţii clare şi obiective”.
Preşedintele Hotoboc consideră că ne aflăm în faţa unui atentat la siguranţa cetăţeanului român şi sănătatea naţională şi că oamenii nu sunt preocupaţi de tipul de organizare a celui care îl îngrijeşte ci doar de atenţie, îngrijire, profesionalism, calitate şi respect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!