Veşti bune pentru firmele care creează noi locuri de muncă. Acestea vor primi ajutor nerambursabil de la stat. Începând cu data de 07.03.2013, Ministerul Finanţelor Publice a redeschis sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanţare aferente a două Hotărâri de Guvern.
Scheme de ajutor
Una dintre hotărâri este HG nr.1680/2008 şi are ca scop dezvoltarea regională privind stimularea realizării de investiţii şi crearea de noi locuri de munca. „De aceasta schemă de ajutor de stat pot beneficia întreprinderile înregistrate conform Legii 31/1990 care investesc în România şi crează un anumit număr de locuri de muncă”, ne-a informat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.
Firmele care realizează astfel de investiţii se împart în patru categorii: cele care realizează o investiţie iniţială între 5 – 10 milioane de euro echivalent în lei şi crează minim 50 de locuri de muncă ca urmare a investiţiei iniţiale realizate; cele care realizează o investiţie iniţială între 10 -20 milioane de euro şi crează minim 100 de locuri de muncă; cele care realizează o investiţie iniţială între 20 – 30 milioane de euro şi crează minim 200 locuri de muncă şi cele care realizează o investitie iniţială mai mare de 30 milioane de de euro şi crează minim 300 de locuri de muncă .
„Ajutorul de stat se acordă în limita intensităţii maxim admisibile şi constă în acordarea de la bugetul de stat a unor sume nerambursabile. Nivelul maxim al ajutorului de stat este de 28,125 milioane de euro în orice regiune, mai puţin regiunea 8 Bucuresti – Ilfov”, a precizat directorul executiv al Finanţelor bihorene.
Un alt act normativ prin care societăţile comerciale pot beneficia de ajutor nerambursabil este HG nr.797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de munca.
Pot beneficia de ajutor de stat în baza acestei scheme întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibiltate: să fie considerate investiţii iniţiale, să fie investiţii inovative; să conducă la crearea a cel puţin 200 de locuri de muncă; să facă dovada viabilităţii proiectuluide investiţii; să facă dovada contribuţiei la dezvoltarea regională; să facă dovada existenţei surselor de finanţare necesare realizării investiţiei şi să demareze investiţia în termen maxim de trei luni de la data comunicării acordului de finantare.
„În vederea obţinerii acordului pentru finanţare, întreprinderea transmite la registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice o cerere pentru acord de finanţare însoţită de documentele justificative prevăzute de Hotărârea de Guvern prin care s-a instituit schema de ajutor de stat”, a explicat Ioan Mihaiu.
Aceasta este a doua sesiune pentru acordarea unor asftel de ajutoare de stat. În prima sesiune, anul trecut, nici o firmă din Bihor nu a beneficiat de scheme de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!