Implicat în referendumul local din 2015, Cupşa şi-a asumat nereuşita ca pe una personală. „Este o mare nerealizare, dar care nu cred că umbreşte ceea ce s-a făcut în Oradea. Sper într-un referendum care să treacă în 2016. Aşteptăm lângă noi orădeni valoroşi care să ne completeze echipa”, afirmă Cupşa, parte din echipa Bolojan-Mălan.
Deputatul Cupşa crede că administraţia liberală nu trebuie să renunţe la fuziunea cu comunele învecinate. Dimpotrivă.
Deputatul Ioan Cupşa şi-a făcut bilanţul pentru 2015 şi a constatat că Oradea a avut un an bun, în ciuda nereuşitei referendumului. O dată cu investiţiile din oraş, Cupşa aşteaptă de-acum
„spectacole de mare anvergură care se vor întâmpla aici, evenimente sportive. Vreau să văd oameni care se bucură, să văd petrecere, să văd voie bucură, să ne bucurăm împreună de acest oraş frumos. Oradea a avut un an bun, cu un moment mai puţin fericit, referendumul – o bătălie corectă, pe care am pierdut-o”. Crede că 2016 ar putea aduce un nou referendum local pe aceeaşi temp, al treilea (!), care să treacă, de astă dată.
Un deputat modest
Despre el însuşi, ca parlamentar, Cupşa admite că a avut „un an modest”. „Deşi m-am comportat serios, profesionist, sunt nemulţumit de rezultate. Fac parte din comisia pentru revizuirea Constituţiei, dar nu mai funcţionează. Am reprezentat România la Conferinţa pentru refugiaţii nord coreeni şi drepturile omului la Viena, iar prezenţa noastră acolo a fost apreciată. M-am ocupat şi de organizarea vizitei ministrului Educaţiei din Coreea, din calitatea mea de preşedinte al grupului de prietenie cu Republica Coreea (de Sud)”. Spune că şi-a adus aportul pentru adoptarea Legii insolvenţei persoanelor fizice – „necesară, dar suspendată de la aplicare”. „Mi-am adus contribuţia la înfiinţarea Agenţiei pentru indisponibilizarea bunurilor sechestrate şi m-am implicat activ la legea dării în plată”, spune Cupşa, care îşi doreşte ca în 2016 să aducă cu sine aplicarea legislaţiei privind ajutorul acordat de Stat pentru reabilitarea faţadelor de către proprietari.
„Trebuie simplificat procesul, astfel încât ajutoarele pe care le primesc proprietarii clădirii să ajungă cât mai rapid la aceştia. Nicio administraţie nu îşi permite să reabiliteze din banii cetăţenilor lucrările afectate de trecerea vremii. Fostul guvern are o mare vină, nefiind normele metodologice, alocările bugetare nu şi-au găsit destinaţia. Au fost alocări bugetare, dar nu s-a stabilit metodologia felului în care va lucra banca cu statul român, care stat va trebui să garanteze acest împrumut preferenţial obţinut de la bancă”, detaliază Cupşa.
Greu şi pentru PNL
Altfel, Cupşa consideră că marele PNL nu este încă omogenizat şi că încă „nu e o fuziune reală”. „2015 a fost un an dificil şi pentru PNL, deoarece membri marcanţi au fost reţinuţi, arestaţi, condamnaţi de către instanţele de judecată. Ne înnoim schimbând mentalităţile şi deschizând partidul pentru oameni de valoare”, afirmă Cupşa, pentru care 2015 a fost un an dificil şi pentru UE – construcţie pe care o vede viabilă şi de viitor doar într-un sistem de tip federalist, după modelul SUA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!