Teatrul Regina Maria pregăteşte două evenimente de amploare pentru luna mai: Zilele Teatrului Regina Maria şi Festivalul Internaţional de Teatru Circ. Primul eveniment, aflat la a treia ediţie, reuneşte premierelor stagiunii 2014-2015. În total, regalul de teatru prezintă 13 spectacole pentru adulţi şi pentru copii. Cu această ocazie, în Oradea sunt invitaţi specialişti în domeniul dramaturgiei: critici, dramaturgi, regizori, fotografi, selecţioneri. Printre oamenii de teatru invitaţi se numără nume mari ca: Ion Parhon, Maria Constantinescu, Monica Andronescu, Ion Cocora, Oana Cristea Grigorescu, Doru Mareş, Gabriela Riegler, Marius Zarafescu, Alice Georgescu, Florica Ichim, Eugen Gyemant. Evenimentul se desfăşoară în perioada 26-31 mai 2015. Festivalul Internaţional de Teatru Circ se află şi el la cea de-a treia ediţie. Desfăşurat în paralel în Oradea şi Arad, evenimentul aduce în oraş 4 spectacole care au participat la Festivalul Avignon OFF în anii 2013 şi 2014. Trupele invitate din Franţa şi din Belgia vor prezenta spectacole premiate la festivaluri internaţionale; două dintre ele se vor juca în Sala Mare şi alte două în aer liber, în Piaţa Ferdinand, participarea fiind gratuită. Festivalul se desfăşoară în perioada 25-29 mai şi este finanţat de Consiliul Judeţean Bihor.
„Sunt saltinbanc!”
„N-aș vrea vreodată să mi se spună că sunt artist ci saltinbanc. Nu sunt împăcat cu slăbiciunile omului, cu locurile lui comune, cu felul lui de a citi. Și dacă el doarme, eu îl provoc cu privirea, cu demonstrația inconfortabilă că mai există și alte spații”, spunea Francois Pamfil, un mare artist care a iubit și înțeles circul. Circul de scenă sau teatrul-circ este un tip de spectacol ce are tradiții vechi în Italia Franța sau Spania, având rădăcini în comedia dell’arte și dezvoltându-se în principal în jurul familiilor de clovni precum Colombaioni, Zavatta, Fratelinni … În ultimii ani au apărut foarte multe spectacole cu elemente de circ și care se apropie mult de teatru, în relația actorilor cu obiectele, cu decorul, schimbând jocul grotesc al clownului tradițional, cu un tip de expresie realist, apropiat de maniera teatrului actual. Adeseori sunt folosite elemente de mare teatralitate precum păpușile, marionetele, decoruri cu valențe simbolice… „Proiectul își propune într-un primă perioadă, februarie – martie 2015, o selecție de spectacole dintre cele prezente la Festivalul Avignon Off în 2013 și 2014, loc în care sunt reprezente astfel de spectacole în câteva săli sau spații specializate pe acest tip de spectacol. A doua perioadă martie – aprilie 2015, o perioadă de contacte cu trupele cu potențial de participare la Festivalul de Teatru-Circ de la Arad și Oradea, de alcătuire a programului precum și de popularizare a evenimentului prin toate mijloacele specifice. În ultima zi a festivalului dorim organizarea unui colocviu dedicat acestui gen special de spectacol cu specialiști atât din domeniul circului cât și al teatrului. În perioada 25 – 30 mai 2015, se vor programa o serie de 7 producții teatrale dintre care 1 din România și 6 străine.
Producătorii festivalului sunt: Teatrul „Regina Maria” – Oradea, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Culturală Thepsis Arad”, spune Radu Dinulescu, directorul artistic al festivalului de teatru circ. La Oradea, festivalul face parte din programul minimal al teatrului „Regina Maria” și este finanțat de Consiliul Județean Bihor.
La Arad, Festivalul de Teatru-Circ este integrat în calendarul de activități al Centrului Municipal de Cultură Arad fiind finanțat de Consiliul Local Arad.
Stagiune inedită
Principalul scop al acestui proiect este acela de a organiza o stagiune inedită pentru publicul din zonă prin aducerea în Arad și Oradea pe scenele convenționale precum si în alte spații din cele 2 orașe, a 7 producții teatrale deosebite, cu stiluri diferite, spectacole vizuale care ating cele două limbaje artistice, cel care ține de circ și cel care ține de teatru. Organizarea unei mese rotunde în scopul de a populariza acest tip nou de spectacol și de a-i delimita specificul și în același timp impactul pe care-l poate avea asupra publicului. Obiectivul proiectului ține în primul rând de nevoia culturală a publicului din Arad și Oradea, de a putea viziona spectacole de calitate, dintr-o nișă nouă, originală, pe piața spectacolului mondial.
Un alt obiectiv ține de popularizarea acestui gen de spectacol din ce în ce mai prizat în străinătate. Este un tip de spectacol ce poate fi vizionat de un public de la 5 până la 105 ani!
Un obiectiv deloc de neglijat este și acela de a aduce în sala de spectacol un public care ajunge mai greu la evenimente culturale în generel și la teatru în mod special. Circul este un gen mai abordabil, mai popular. „Propunând spectacole ce apropie circul de teatru, printr-o serie de producții de calitate, atent alese, putem mări apetitul publicului de toate vîrstele pentru întreaga stagiune teatrală. Un spectator câștigat la festival egal un spectator fidel al stagiunii. Pentru realizarea acestui obiectiv unul sau două spectacole de gală se vor prezenta și în sala Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad și a sălii Teatrului „Regina Maria” din Oradea.
Festivalul se adresează publicului de toate vârstele. Dat fiind stilul excepțional al spectacolelor sperăm că vor fi prezenți la aceste reprezentații și un număr de spectatori din orașele din jur. Fiind un gen de spectacol ce se adresează oricărei vârste sperăm să avem în sala de spectacole întreaga familie, de la nepot la bunic, deci putem spune că o ţintă importantă pentru festival este chiar familia”, spune radu Dinulescu.
De rezultatul acestei ediții depinde continuarea acestui festival. „Normal va fi să-l organizăm anual, să-l cuplăm și cu alte orașe din zonă, în așa fel încât anumite spectacole care se joacă la Arad, să se poată juca și în alte orașe, în alte festivaluri, în funcție de tematica lor. Deja anul acesta un număr de trei spectacole se vor juca și la Oradea. Există festivaluri de gen în Europa. În timp vom lua legătura cu aceste festivaluri pentru a ne putea coordona programarea cu ele. În felul acesta putem aduce la Arad și Oradea, precum și în alte orașe din zona de Sud-Vest a țării, spectacole din America de Nord și din Americii de Sud, fără a mai plăti cheltuieli de transport transatlantic, profitând de faptul că acestea se află deja în Europa. Majoritatea trupelor care evoluează în acest tip de spectacol-performanță dau cursuri de măiestrie în artele circului. Încercăm, cu timpul, poate chiar de la ediția a patra, să propunem câtorva echipe rezidențe de una sau două săptămâni, timp în care să organizăm cursuri de pregătire pentru meseriile circului pentru populația interesată din Arad și Oradea”, a adăugat directorul artistic al Festivalului.
Radu Dinulscu se află anual la Avignon și vizionează aproape toate producțiile teatrale ce ating stilistic zona de teatru-circ și este în legătură cu foarte multe companii de teatru fiind invitat la multe premiere sau festivaluri de gen. Bilete pot fi pocurate de la agenţia teatrului deschisă de luni până vineri între orele 10-19 şi sâmbătă şi duminică între orele 10-13 sau online, de pe siteul www.biletmster.ro.
Spectacole selecționate pentru orădeni
1. Compania Lapsus, Franța – „Six pieds sur terre”
2. Compania Alexis Rouvre, Belgia – „Cordes”
3. Compania Trois Cles, Franta – „Giganteea”
4. Compagnie Aruspice Circus, Franța – „Buno Circus Solo”
Citiți principiile noastre de moderare aici!