Marti a fost primul dintr-o serie de şase mitinguri de protest organizate de sindicatul din ORL SA, faţă de decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Oradea pronunţată împotriva vatmaniţei Schuster Ane Marie. Tânăra de 26 de ani a fost condamnată la închisioare cu suspendare, la plata de daune materiale de câteva zeci de mii de euro în solidar cu OTL şi a rămas fără dreptul de a mai profesa meseria de vatman, instanţa stabilind că are 30% din vină faţă de 70% cât a avut victima, Patrick Miklos de 13 ani.
Adunaţi în faţa Palatului de Justiţie din Oradea, aproximativ 30 de vatmani şi liderul sindical au ridicat şi problema vinovăţiei familiei, care a lăsat copilul nesupravegheat seara la ora 8:00, în zona liniilor de tramvai. Vatmanii consideră că ar fi justă o anchetă care să stabilească şi o eventuală vină a părinţilor sau supraveghetorilor minorului accidentat mortal.
Prezentă la miting, vatmaniţa spune că în calitate de mamă singură, va avea probleme reale să îşi întreţină copilul de şase ani dar că este dispusă să îşi apere nevinovăţia chiar şi la CEDO.
Victima este un adolescent de 13 ani, Patrick Miklos, fiul proprietarilor magazinului Karaviem. Într-o seară de toamnă, acesta se afla împreună cu câţiva prieteni cu bicicletele pe strada Cantemir colţ cu Sextil Puşcariu, când a virat brusc dreapta fără să se asigure, şi a intrat sub tramvaiul care avea verde.
30% vinovată
Vatmanii sunt revoltaţi de decizia Curţii de Apel mai ales pentru că la primele două instanţe colega lor a fost declarată nevinovată, pentru ca ulterior, în martie 2012, să i se atribuie 30% din vină. Pe lângă că îşi susţine nevinovăţia, vatmaniţa este afectată mai ales de faptul că, la 26 de ani, mamă singură cu un fiu de şase ani, nu-şi mai poate practica munca.
„Suntem alături de familia lui Patrick, dar nu înţeleg de ce vor să nenorocească un alt copil, pentru că asta se întâmplă dacă colega noastră rămâne fără loc de muncă. Părinţii chiar cred că a vrut să-l omoare? Este o întâmplare nefericită pe care o puteam păţi oricare dintre noi”, consideră Virgil Mînz, liderul sindicatului Transloc OTL SA, care a venit la miting însoţit de fiica sa. Acesta spune că vatmanii vor participa, din nou, la proteste, azi şi mâine, dar şi săptămâna viitoare, în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie, pentru a aduce cazul în atenţia publică.
Era minor…
„Trebuie să-i trezim pe judecători, să stea strâmb şi să judece drept. Vom face demersuri la preşedintele României, la procurorul general al României, la CEDO dacă e cazul”, mai spune Mînz.
Prezentă la protest, Schuster Ane Marie îşi susţine nevinovăţia şi, la fel ca şi colegii săi, ridică problema culpabilităţii familiei. „E deranjant că nimeni nu i-a luat la întrebări pe părinţi şi familia. Era minor, ce căuta la opt seara pe stradă, cu bicicleta nesemnalizată şi îmbrăcat în negru, fără vestă reflectorizantă?! Cu părinţii nu m-am întâlnit niciodată, cu bunicii, care se pare că îl aveau în grijă atunci când a fost accidentul, am avut discuţii şi m-au ameninţat cu mai multe. Aşa mi-au spus că nu vor fi liniştiţi până nu mă lasă fără loc de muncă”, spune vatmaniţa. Colegii îi iau apărarea spunând că, în trafic, un tramvai de câteva tone nu se poate manevra cu uşurinţă dar că fac eforturi să evite coliziunile atât cât pot. „Ce au câştigat acum?! 50.000 de euro? Că lasă o mamă singură fără o parte din venit?”, se revoltă un alt vatman, Leonte Oniţa.
De la aflarea deciziei Curţii de Apel, vatmaniţa se află în concediu. Conducerea OTL SA i-a promis un alt post în cadrul societăţii, dar în calitate de muncitor necalificat, la un salariu, evident, mai mic.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!