Aglomeraţie de personalităţi din mediul de business, cel politic, dar şi păstrători ai tradiţiilor slovacilor în Cetatea Oradea. Peste 150 de invitaţi au răspuns invitaţiei consulului onorific al Slovaciei în România Miroslav Iabloncsik de a participa la inaugurarea Centrului cultural slovac și a Consulatului onorific din Cetatea Oradea. Lista invitaţilor a fost deschisă de Excelenţa Sa Ambasadorul Slovaciei în România Jan Gabor. Dovadă a importanţei relaţiilor dintre cele două ţări şi respectului reciproc, la inaugurare au fost reprezentate la vârf parlamentelele României şi Slovaciei prin vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Slovace Jana Lassakova, respectiv prin preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României Valeriu Zgonea. Preşedintele Uniunii Slovace şi Cehe din România, deputatul din partea minorităţilor cehe şi slovace în Parlamentul României Adrian Merka şi Bogdan Vadim, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, preşedintele Uniunii Consulilor Onorifici din România, Andreas Huber, consulul onorific al Austriei la Sibiu, consulii onorifici din România, Slovacia, Austria, Belarus, Slovacia, consulul primus magister generalis Alfred Tombor Rakocyi, din Austria, Preasfinţia Sa episcopul Romano-Catolic al Oradiei Bocskei Ladislaus, preoţi din comunităţile cu minoritate slovacă, măicuţele din Şinteu, Făget şi Timişoara, primari din Bihor şi din Slovacia au fost prezenţi la eveniment.
Organizaţiile patronale au fost reprezentate şi ele la cel mai înalt nivel de : Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, de Ioan Micula, respectiv Constantin Badea, preşedintele şi directorul general al Camerei de Comerţ Bihor, de Radu Silaghi, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.Nu ultimul pe lista invitaţilor a fost primarul Oradiei Ilie Bolojan, căruia consulul onorific Miroslav Iabloncsik a ţinut să-i mulţumească în mod special, deoarece clădirea în care îşi va desfăşura activitatea a fost oferită de către Consiliul Local ca urmare a unui comodat pe un deceniu. “Domnule primar, doresc să vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat, pentru buna colaborare în deschiderea consulatului din Oradea, pentru această frumoasă locație pe care ne-ați pus-o la dispoziție. Sunt convins că în acest excelent spațiu munca mea va fi în continuare și în folosul municipiului Oradea, pentru succesul celor două țări, România și Slovacia”, a spus amfitrionul evenimentului Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei.
Centru cultural slovac și Consulatul onorific al acestei țări beneficiază de un spaţiu în suprafață de 220 metri pătrați și sunt găzduite de Corpul E al Cetății Oradea, care a fost reabilitată din fonduri europene.
Miroslav, „stăpânul Cetăţii”
Ambasadorul Republicii Slovacia la Bucureşti Jan Gabor a mărturisit că are trei motive pentru a fi prezent la Oradea. Consulatul a fost inaugurat de Ziua Naţională a Slovaciei care până acum era sărbătorită la Bucureşti, astfel că, a mărturisit ambasadorul, prietenii îl întrebau unde e această minunată comunitate.” Eu răspundeam că sunt în nord-vestul României. Și drumul e lung și trăim în România. Atunci am decis să vin eu aici. Și vreau să deschid aici o tradiție a sărbătoririi zilei naționale a Slovaciei în România.Vom avea în continuare consulat la Salonta sub conducerea domnului Iabloncsik, acolo unde domnia sa susţine multe activităţi, culturale şi de business. Salonta rămâne vârful lancei. Mulțumim, totodată, că a-ţi decis să-l faceţi pe domnul consul Iabloncsik stăpânul Cetăţii ” , a spus ambasadorul. Joi, s-a materializat dorința de a fi, cu adevărat, în mijlocul comunității slovace cu ocazia Zilei Slovaciei, la inaugurarea unui Consulat onorific în municipiul Oradea, eveniment care are loc “după cei nouă ani de activitate apreciată a actualului consul în biroul său de la Salonta, și pentru a sărbători prietenia dintre Slovacia și România”.
Şeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a subliniat că prezența sa este doar „o cărămidă dintr-o relație foarte bună pe care cele două popoare o au de sute de ani.” În opinia deputatului, Consulatul de la Oradea este o „poartă a românilor spre Slovacia și poarta slovacilor către România. Diplomația parlamentară este o mică parte din diplomația tradițională. Este efortul pe care cele două parlamente îl fac pentru ca în cele două state comunitățile de români și de slovaci, care își respectă patria-mamă, dar și patria de adopție, să trăiască în securitate și să aibă prosperitate, pentru ei și pentru generațiile viitoare. Astfel de evenimente pot să stabilească o relaţie mai profundă atât între slovacii din România şi cei din Slovacia, cât şi între români şi slovaci” . „Am să mă folosesc de această ocazie ca să mulțumesc Parlamentului României, Guvernului României pentru ceea ce fac pentru cetățenii de etnie slovacă din România. Sunt prezentă de multe ori la serbările din Nădlac și observ cu bucurie că cultura slovacilor din România s-a păstrat de foarte mulți ani. În numele Republicii Slovace, aș dori să mulțumesc pentru acest fapt”, a subliniat Jana Lassakova. La rândul lui, primarul Ilie Bolojan a apreciat că „este o formă de respect pentru comunitatea slovacă şi statul slovac ” să poată funcţiona într-un astfel de sediu. „Nu pot decât să repet ceea ce i-am spus înainte, în particular, vicepreşedintelui Parlamentului Slovac, doamna Jana Lassakova, căreia i-am mulţumit pentru ceea ce au făcut membrii comunităţii slovace pentru oraşul Oradea şi judeţul Bihor. I-am spus că slovacii sunt oameni la locul lor, harnici, şi i-am mulţumit pentru calitatea corpului diplomatic pe care l-au trimis la Bucureşti”, a ţinut să adauge Ilie Bolojan. Primarul Oradiei a încheiat prin a precizat că Miroslav Iabloncsik va fi, în continuare un „bun ambasador al oraşului Oradea ca şi până acum ”. Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie la care Restaurantul Slavia a oferit mâncăruri alese şi băuturi tradiţionale slovăceşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!