O mega-afacere „frumos-urât” mirositoare s-a finalizat, la nivelul Curţii de Apel (CA) Oradea, cu îmblânzirea sentinţei pentru omul de legătură cu PTF Borş până la închisoare cu suspendare şi obligaţia de a presta 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Borş. Iar cumpărătorul de influenţă, olandezul de origine turcă Vurgun Vedat a dispărut şi e dat în urmărire pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 5 ani de închisoare.
În decizia emisă de CA Oradea pe 14 ianuarie 2015 apare şi faptul că Pavel Ghiuriş, condamnat pentru trafic de influenţă, a fost apelat telefonic de agentul de poliţie de frontieră M.A.C.
Mai mult, Ghiuriş a susţinut în instanţă că „(…) pe 23.10.2009 m-am deplasat în PTF Borş, dându-i lui M.A.C. hârtia conţinând numerele de înmatriculare ale mijlocului de transport ce conţinea parfumuri contrafăcute. Cu această ocazie, M.A.C. m-a asigurat că transportul poate trece frontiera în siguranţă (fără posibilitatea vreunui control), spunându-mi însă că autocamionul respectiv trebuie să fie prezent în PTF Borş, la orele 19:50, înainte de schimbarea turei de serviciu”.
La trimiterea în judecată, procurorii DNA au comunicat că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Vurgun Vedat, ca „exponent” al unui grup infracţional organizat constituit în România în scopul obţinerii de resurse financiare şi prin operaţiuni de contrabandă, a oferit şi dat în patru tranşe suma totală de 16.000 euro bihoreanului Ghiuriş Pavel. În schimb, Ghiuriş a promis că va interveni pe lângă poliţişti de frontieră din cadrul PTF Borş, pentru a asigura ieşirea spre Ungaria a patru transporturi ce conţineau parfumuri contrafăcute intrate în România în intervalul octombrie 2009 – ianuarie 2010.
În septembrie 2014, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Vurgun la 5 ani iar pe Ghiuriş la 3 ani şi 8 luni cu executare. Însă Curtea de Apel Oradea a redus din pedeapsa lui Ghiuriş până la 3 ani cu suspendare.
Şi frontierist condamnat
Cât despre frontieristul M.A.C. – Marchiş Adrian Cristian, acesta a fost trimis în judecată de DIICOT alături de „grosul” reţelei. Iar pe 29 mai 2012, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Marchiş la 4 ani închisoare iar pe Pavel Ghiuriş la doi ani de închisoare pentru infracţiunea de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Apelul lui Marchiş a fost respins pe 30 octombrie 2014 de Curtea de Apel Bucureşti iar recursul a fost respins de Înalta Curte pe 30 iunie 2014.
„Munţi” de parfumuri
În martie 2010, DIICOT anunţa 30 de percheziţii în judeţele Bihor, Sibiu, Călăraşi şi Bucureşti vizând un grup coordonat de turcii Vurgun Vedat, Kutlu Metin şi Alibeyogullari Vahdet şi de românul Mihai Lambadarie.
Potrivit anchetatorilor, gruparea aducea din China spre Belgia şi Olanda produse de lux accizabile cu eludarea taxelor. În cauza s-a început atunci urmărirea penala faţă de 17 persoane, dintre care doi funcţionari vamali plus un comisionar vamal, ulterior dosarul fiind disjuns iar Vurgun Vedat şi Pavel Ghiuriş au ajuns să fie cercetaţi de DNA.
Printre transporturile interceptate s-a numărat cel din 4 februarie 2010, din PTF Borş, când s-au descoperit 26 de paleţi cu 50.000 de sticluţe de parfumuri de diferite mărci – Lacoste, Lancôme, Dior, Giorgio Armani, Paco Rabanne, Cacharel, Chanel, Thierry Mugler, Hugo Boss, Yssey Miyake.
Per total, valoarea de piaţă a parfumurilor confiscate de autorităţile române de la această grupare a fost estimată la opt milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!