Subiectele delicate – conexate unei reformări a Universităţii şi a necesităţii adecvării structurii generale a UO la proiectul european de dezvoltare socială prin creativitate – au suscitat discuţii largi.
Ca invitat, rectorul Bungău a pledat în favoarea propunerilor Consiliului de administraţie care vizează măsuri pentru menţinerea echilibrului bugetar.
Decanul medicinist Florin Bodog, a cerut Senatului să impună Executivului să-şi asume răspunderile aferente rolului său.
Decanul Bendea Gabriel (de la Inginerie Energetică) a cerut soluţii pentru a menţine un program de studii, unic în nord-vestul ţării, în oferta de studii a facultăţii.
„Cea mai grea dezbatere a fost legată de găsirea soluţiilor de corelare a numărul cadrelor didactice necesare acoperirii orelor la standardele academice de calitate – cu capacitatea de plată a Universităţii, în condiţiile actualului Contract Instituţional. La propunerea Consiliului de administraţie, s-au luat două decizii severe, aplicabile din noul an universitar. Prima este corelarea strictă a capacităţii de a atrage studenţi, cu menţinerea programelor. Cheia de a evita disponibilizările este aici – conform proiectului Executivului. A doua este de a accepta o altă propunere susţinută de rector şi Executiv şi anume de a permite comasări de programe, pe parcursul şcolarizării, când nu se poate asigura numărul de studenţi minim aprobat pe specializare”, a mai informat Senatul UO, prin Lia Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!