Imnul Naţional a răsunat marti, în Aula Magna, în deschiderea oficială a „Săptămânii Ştiinţifice a Universităţii din Oradea” – ediţia a XXIV-a şi, totodată, a aniversării a „50 de Ani de Învăţământ Superior Continuu la Oradea”.
Prorectorul Sorin Şipoş a dat tonul cuvântărilor, reluând o metaforă personală despre construirea Universităţii după tiparul ridicării unei Catedrale medievale, prin efort comun şi continuu. „Aniversarea de azi e un moment de bilanţ şi reflecţie asupra învăţământului românesc – în general şi asupra Universităţii din Oradea în special”, a mai spus Şipoş.
Încă din secolul XV
Rectorul Constantin Bungău a prezentat geneza învăţământului superior în Oradea, începând de la Centrul Umanist înfiinţat în secolul XV în Episcopatul lui Andrei Scolari, şi la care şi-au adus contribuţia şi Nicolaus Olahus şi episcopul Ioan Vitez – cel căruia Oradea îi datorează înfiinţarea primului Observator Astronomic din Europa.
Rectorul a mai amintit de înfiinţarea, în 1780, pe vremea Mariei Tereza, a Institutului Superior de Învăţământ Filosofic, care va deveni Academia de Drept din Oradea, cu limbă de predare în latină (până la 1848), maghiară şi germană (1848 – 1921) şi română (1921 – 1933).
„Criza economică provoacă, în 1934, desfiinţarea Academiei de Drept de la Oradea. Dar noi preferăm să o numim retragere către Centrul Universitar de la Cluj”, a schiţat rectorul Bungău momentul de răscruce.
Prezentând cele cinci decenii de învăţământ superior orădean dintre anii 1963 – 2013, actualul rector a vorbit despre înaintaşii săi: Iosif Pervain ( 63 – 66), Alexandru Săndulescu ( 66 – 72), Ioan Crişan ( 72 – 76), Teodor Pop ( 76 – 84), Teodor Maghiar (decan 83 – 89 şi rector 90 – 2004), Traian Maghiar (2004 – 2007), Teodor Leuca (2007) şi Cornel Antal (2007 – 2012). De altfel, personalităţile acestora şi etapele corespunzătoare din evoluţia Universităţii au fost surprinse şi într-o expoziţie de imagini vizionabilă la Biblioteca Universităţii.
Rădăcini, şi apoi ramuri
Pentru a sublinia depăşirea etapei de construcţie pe orizontală, rectorul Bungău a preluat un citat de la invitatul de suflet al jubileului, proaspătul Doctor Honoris Causa – Ioan Roxin. E vorba de observaţia metafizicianului Gustave Thibon: „vigoarea unui arbore nu este dată de numărul şi lungimea ramurilor ci de profunzimea şi sănătatea rădăcinilor”.
„Trebuie să asigurăm sănătatea rădăcinilor Universităţii din Oradea şi să construim pe verticală. Numai aşa vom avea o Universitate viabilă şi performantă. Am avut şi avem studenţi valoroşi, care s-au remarcat ca profesionişti. Dacă studenţii noştri vor performa la locul de muncă, înseamnă că noi ne-am făcut datoria”, a dus Bungău mai departe ideea.
În final, rectorul i-a îndemnat pe studenţi, dascăli şi pe prietenii din instituţii, universităţi şi firme partenere: „Să ne bucurăm împreună, să cinstim memoria înaintaşilor şi să depăşim condiţiile neprielnice”.
Finanţarea, în cumpănă
Şi preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă a atins fin, în continuare, problema finanţării.
„Uneori suntem prea statici, nu ţinem pasul cu provocările societăţii care aşteaptă răspunsuri de la mediul academic pentru problemele sociale. Ştim că funcţionarea bună se verifică prin performanţă, care depinde de finanţare, infrastructură şi calitatea umană. Însă sustenabilitatea financiară nu depinde doar de noi. Nu ne rămâne decât să ne orientăm aria de interes către granturi, proiecte de cercetare şi oportunităţi de pe plan local şi naţional”, a apreciat Curilă.
Apoi, prezidiul a redat textul cu care ministrul Remus Pricopie a însoţit Placheta şi Diploma aniversară „Dimitrie Gusti”, oferită Universităţii „drept omagiu pentru activitatea educativă desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate în cei 50 de ani de existenţă”.
Gabriel Silviu Szentesi, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), a transmis şi salutul personal al ministrului Educaţiei înainte de a rosti o cuvântare liberă.
A venit şi rândul prefectului Claudiu Pop, a preşedintelui Consiliului Judeţean – Cornel Popa şi a viceprimarului orădean Ovidiu Mureşan să salute rolul Universităţii în viaţa comunităţii locale şi bihorene.
Iar în partea finală, şi-au mai exprimat solidaritatea la ceas jubiliar o serie de prorectori şi profesori de la Universităţile „Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi, „Emanuel” – Oradea, „Babes Bolyai” – Cluj Napoca, „Lucian Blaga” – Sibiu, „Ovidius” – Constanţa, „Partium” – Oradea, „Universitatea de Vest” – Timişoara, „Aurel Vlaicu” – Arad ş.a.m.d.
Ziua de marti s-a încheiat seara cu un concert de muzică clasică oferit, la Filarmonică, de dascălii şi studenţii muzicieni ai Facultăţii de Arte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!