Frământările sub care se derulează programul Aparegio în Bihor au ajuns, recent, şi la Oradea. După ieşirea Bihariei din Aparegio, după scandalul de la Finiş, când edilul local a interzis săpăturile în comună, pachetul de lucrări din Centru şi Nufărul este abandonat la un stadiu de execuţie de 30%! Asta în condiţiile în care termenul asumat de executant e finalul acestui an iar ultima zi în care se pot deconta banii europeni este finele lui 2015. „Ne-am retras de pe amplasamente de vreo săptămână”, ne-a spus Călin Roman, director în cadrul grupului de firme Selina.
Salvaţi de insolvenţă?
În vară, patronul Selina SA, Beniamin Rus, ameninţa cu ieşirea voluntară din Aparegio, pe motiv că contractul nu este profitabil pentru firma sa. Ar fi riscat executarea garanţiei de bună execuţie, de 2,8 milioane de lei, daunele prevăzute în contract dar şi interdicţia de a mai lua lucrări publice vreme de doi ani.
Săptămâna trecută, ameninţarea lui Rus a fost pusă în aplicare de Casa de Insolvenţă Transilvania, care gestionează activitatea Selina SA, din iunie. Aceasta a denunţat unilateral contractul cu CAO. Efectele juridice ale acestei noutăţi sunt în evaluare, la juriştii Companiei de Apă.
Societatea de gestionare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare va decide dacă are cadru legal pentru execuţia garanţiei de bună execuţie sau de a da „bulina neagră” care ar bloca accesul Selina la lucrări publice.
„Casa de Insolvenţă Transilvania a transmis denunţarea contractului de lucrări CL 11 „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în zona de sud-est a municipiul Oradea” încheiat între Compania de Apă SA şi Selina”, ne-a transmis Compania de Apă.
Întârziere cronică
„În momentul de faţă se lucrează la inventarierea restului de executat din contractul în cauză, urmând ca în perioada următoare, acesta să fie scos la licitaţie”, mai transmite CAO.
La debutul Aparegio, Selina şi-a adjudecat partea leului din în Oradea, primind pachetul de lucrări la 56% din preţul estimat în caietul de sarcini scos la licitaţie – peste 28,6 milioane de lei.
Cum firma a abordat reţelele de apă şi de canalizare separat – prima dată cea de apă şi apoi cealaltă, cu prima a avansat aproximativ în grafic dar cu a doua este mult în urmă faţă de graficul asumat. Stadiul lucrărilor la canalizare se află undeva la 20% din planul iniţial. Graficul lucrărilor a fost astfel întocmit încât nu s-a putut lucra concomitent la ambele reţele, pentru că asta ar fi însemnat blocarea mai multor străzi, adică haos în Centru şi-n Nufărul.
Nu, penalizărilor
„Casa de insolvenţă, care urmăreşte restructurarea şi viabilizarea societăţii, consideră că acest contract este ineficient pentru firmă, adică produce pierderi, aşa că a dispus anularea. Diferenţa de contract va fi scoasă la licitaţie de CAO, va fi o întârziere de două sau trei luni dar nu e aşa o mare tragedie”, ne-a declarat directorul Călin Roman.
Ca o coincidenţă, constatările casei de insolvenţă sunt similare celor ale patronului Rus, enunţate în vară, când ameninţa cu rezilierea unilaterală pe motiv că lucrarea nu e profitabilă pentru Selina. „Au sublicitat”, a declarat atunci, Ovidiu Gavra, directorul CAO.
Doar că acum, din moment ce rezilierea este cerută de un terţ, şi nu de societate, stafful Selina consideră că firma nu se mai „califică” pentru penalităţi.
„CAO va decide. În opinia noastră nu suntem pasibili de penalizările legale. Până la urmă, nu este o reziliere în condiţii normale ci una ca urmare a insolvenţei, guvernată de legile specifice”, spune directorul Roman.
Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a mai purtat discuţii cu Selina pe tema întârzierii în contractul Aparegio, se arată mai interesat de continuarea reabilitării sistemului de apă-canal decât de penalităţile de care e pasibilă Selina. Mai mult, anunţă şi schimbarea soluţiei tehnice. „Vom face un nou proiect tehnic pentru lucrările care au rămas de executat. Am şi început lucrul la acesta. Vrem să cerem, în noul caiet de sarcini, şi soluţii care să nu presupună desfacerea pavajului pentru lucrările de reabilitare a reţelei de canalizare. Lucrările se fac la o adâncime de patru sau şase metri şi aceste săpături destabilizează străzile”, spune Mălan. Acesta precizează că diferenţa de lucrări va fi licitată pe mai multe bucăţi, astfel încât să poată fi acoperită mai repede, de mai mulţi constructori.
Ca jurist, vicele apreciază că urmărirea penalităţilor de care e pasibilă firma ar presupune înscrierea oraşului la masa credală. „Vom aplica contractul aşa cum e posibil în condiţiile în care firma e în insolvenţă. La garanţia de bună execuţie vom fi obligaţi să intervenim”, mai spune Mălan.
Aparegio merge înainte
În afara pachetului de lucrări blocat de „extragerea” strategică a Selina SA, celelalte lucrări Aparegio avansează conform graficelor, informează CAO.
„Traficul în Oradea este afectat de lucrările edilitare pe mai multe străzi – Oneştilor, Vlădeasa- închisă o lună cu aviz de la Poliţia Rutieră, Meşteşugarilor şi Calea Aradului ţin de CL 10 „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare, localitatea Oradea”, care are ca antreprenor Gavella SRL”, informează CAO.
Depona Edilitare şi Drumuri SRL lucrează pe străzile Valea Frumoasă, Făgetului ramura 1 şi 2. „În Oşorhei, circulaţia pe DN1 se desfăşoară pe o porţiune cu sens unic spre Cluj, iar traficul dinspre Cluj spre Oradea este deviat pe o stradă laterală, de la Primărie spre ieşirea din localitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!