Dexteritate, tehnică bună de lucru, muncă de calitate, gândire pozitivă. Sunt câteva dintre calităţile solicitate de angajatorul danez, Peter Skov Johansen, candidaţilor la un loc de muncă la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia.
La interviul pentru un loc de muncă în agricultură, care a avut loc la sediul AJOFM Bihor, luni, 15 februarie 2016, s-au prezentat 71 de persoane din Bihor, Braşov, Sălaj, Timiş, etc. Majoritatea dintre cei prezenţi erau tineri. Unii au mai muncit afară, alţii doreau să-şi încerece norocul pentru prima dată. Toţi sperau că vor fi selectaţi. „Sunt învăţat cu munca în agricultură. Am mai muncit mulţi ani în Spania şi ştiu cum este. Acum am venit de acolo pentru că nu se mai plăteşte aşa de bine”, a declarat un candidat. Un tânăr de 19 ani din Beiuş, Botond Csaba, dorea să plece pentru prima dată la muncă în altă ţară. Spunea că este obişnuit cu munca în agricultură şi vrea să câştige mai mulţi bani.
Condiţii şi cerinţe
Peter Johansen a făcut cunoscute persoanelor prezente cele două ferme ale sale din Portugalia şi Danemarca. „Este o muncă sezonieră, care nu este prestată de danezi, care vor de lucru pe toată perioada anului. Încercăm să formăm culegători profesionişti din alte ţări ale Europei”, a explicat fermierul danez. Acesta le-a precizat candidaţilor că vor fi instruiţi înainte de a începe munca pe care o au de făcut.
Vizavi despre plata muncii, cei care vor pleca în Portugalia vor primi un salariu minim de 700 de euro/lună pentru 172 de ore de muncă. Ce depăşeşte 1.920 de kilograme pe lună se va plăti cu 0,35 euro/kilogram. În Danemarca, câştigul este de 0,60 euro/kilogram, fără limită. „Dacă după câteva săptămâni de training nu sunteţi capabili, veţi fi trimişi acasă”, a precizat angajatorul. Pe lângă culegători, danezul angajează şi şoferi de autobuz, tractorişti, şoferi de camion, supraveghetori. În Portugalia culegătorii vor locui în case închiriate, iar în Danemarca în caravane pe roţi.
După ce le-a explicat în ce constă munca pe care o vor desfăşura, după ce le-a vorbit despre condiţiile şi banii pe care îi vor primi, angajatorul danez a stat faţă în faţă cu fiecare dintre cei prezenţi. Contractele sunt pe perioadă de trei luni.
Tot mai puţini
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a explicat că Oradea a fost aleasă pentru selecţie datorită condiţiilor bune oferite la selecţia precedentă din 2014. Acesta a afirmat că numărul celor care doresc să plece la muncă în străinătate a scăzut faţă de 2014, când la interviu au fost prezente circa 300 de persoane.
Trebuie precizat faptul că angajatorul danez a preselectat anterior persoanele care s-au prezentat la interviu, pe baza CV-urilor trimise de consilierul Eures. „Este un exemplu de urmat şi de angajatorii bihoreni. Au primis răspuns la CV toate persoanele chiar şi cele care nu au fost selectate pentru interviu”, a subliniat Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!