Acesta este retinut pentru infracţiunile de luare de mită (3 fapte), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (2 fapte), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (1 faptă), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (1 faptă) şi fals intelectual (3 fapte).
În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie îl mai cercetează pe Gabriel Varga, comisar al GNM – Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită (7 fapte), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (3 fapte) şi fals intelectual (4 fapte).
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În zilele de 23 şi 29 februarie 2012, în calitate de comisari la GNM – Comisariatul Judeţean Bihor, cei doi inculpaţi au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei şi 3.000 lei, pentru ca în schimb să favorizeze trei firme controlate, în sensul de a nu sancţiona contravenţional societăţile în cauză pentru abateri prevăzute de legislaţia de mediu, constatate cu ocazia unor controale.
La data de 23 septembrie 2010 şi 1 martie 2012, inculpatul Varga Gabriel a pretins şi primit de la administratorii a două societăţi comerciale suma de 1.000 de lei, respectiv 20 litri benzină pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.
La data de 5 aprilie 2012, inculpatul Varga Gabriel şi un alt angajat din cadrul GNM – Comisariatul Judeţean Bihor au pretins de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei şi au primit 700 de lei, pentru a ignora abaterile constatate şi a nu aplica sancţiuni. În plus, au întocmit o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.
La data de 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documente ale unei societăţi comerciale controlate, inculpatul Varga Gabriel a pretins şi primit de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei.
În cursul lunii ianuarie 2012, inculpaţii Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menţionate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăţi comerciale au fost verificate şi că acestea respectă legislaţia de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societăţii pentru obţinerea ultimei tranşe de plată de la Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
La data de 21 februarie 2012, inculpatul Raţiu Gheorghe, la cererea unui administrator de societate comercială a instigat o persoană să redacteze şi să semneze un contract de prestări de servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu care efectuau un control la respectiva societate.
La data de 9 aprilie 2012, inculpatul Raţiu Gheorghe a instigat alţi doi angajaţi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor să nu îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu, respectiv nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială.
Inculpaţilor Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 decembrie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi, la data de 13 decembrie, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, la Tribunalul Bihor.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!