La Biblioteca universitară s-a vernisat miercuri expoziţia „Revistele Universităţii din Oradea 1963 – 2013”, în cadrul aniversărilor jubiliare „50 de ani de învăţământ superior continuu” la Oradea.
Dintre coordonatorii de reviste, rectorul Constantin Bungău i-a premiat pe redactorii şefi Istvan Sas şi Severus Daniel Covaciu-Marcov ai „North-Western Journal of Zoology”, revista cea mai bine cotată din cadrul UO, precum şi pe universitarul Sever Dumitraşcu, un foarte apreciat conducător de lucrări şi doctorate în istorie şi arheologie.
Lângă soldaţii de la Secu
„Pentru susţinerea lucrărilor ştiinţifice, aş reaminti meritul celor doi rectori deosebiţi de pe vremea Institutului, cât şi a domnului Teodor Maghiar, care, dincolo de tot felul de critici, e cel care a ridicat şi această Bibliotecă unde ne aflăm astăzi. Pe vremea Institutului, soldaţii de la Securitate făceau instrucţie în actualul campus iar noi, cei din primul Consiliu Ştiinţific, ne încălzeam în jurul unei vetre de cărbuni brichetaţi şi frigeam slănină”, a amintit Dumitraşcu de începuturile Universităţii.
Experţi în herpetologie
Surprins de premiu, Istvan Sas a povestit simplu cum au pus bazele Jurnalului de Zoologie, între două trenuri, precizând că o bună parte din articole vin şi din alte ţări. „Din zona Crişurilor s-a remarcat herpetologia”, ne-a răspuns Istvan Sas la întrebarea prin ce articole locale a câştigat valoare revista.
„Se cuvine să evidenţiem revistele de valoare prin articole şi clasarea lor în baze de date naţionale şi internaţionale. Să vedem ce avem de făcut de acum încolo, pentru ca revistele din top să se menţină iar celelalte să cugete cum să ajungă în top. Cunosc efortul redacţional: să sudezi un colectiv editorial, să culegi articole şi să le indexezi în baze de date care să coreleze valoarea ştiinţifică a revistei. Felicit pe cei cu revistele indexate cât şi profesorii care îndeamnă studenţii să scrie articole”, a rostit rectorul Bungău. Apoi, capul Universităţii a transmis şi observaţii.
Şi reviste abandonate
„Vedem expuse reviste cu ţinută exemplară dar şi câteva care nu reflectă corect imaginea Universităţii, începând de la copertă şi siglă. Unele reviste au fost abandonate. Pe online-ul Bibliotecii Naţionale, la secţiunea Editura Universităţii Oradea, se găsesc reviste pe care nu le mai avem astăzi aici fiindcă au fost neglijate de redactorii-şefi. Astfel de probleme trebuie să le discutaţi între dvs., editorii responsabili”, a remarcat Bungău.
Apoi, prorectorul Sorin Şipoş a observat că cele mai recente rezultate ale cercetării pot constitui temelia unor studii ştiinţifice de anvergură. Şipoş a făcut şi un scurt istoric al înmulţirii revistelor la UO, subliniind că din cele 45 de reviste active, 29 sunt indexate internaţional iar 17 în curs de indexare. Astfel, în clasarea CNSIS , UO are opt reviste de nivelul „C”, 2 de „B”, 17 de „B+” şi una de „A” (North-Western Journal of Zoology).
„Fiecare domeniu trebuie să aibă direcţii de cercetare. Şcoala Doctorală, excelenţa şi munca la o revistă ştiinţifică e o stare de spirit, un efort de echipă şi un act de responsabilitate. Întâlnim încă plagiate sau necitări. Trebuie să dovedim că trăim într-un mediu academic. Să luăm pildă de la redactorii care şi-au tipărit revistele cu resurse financiare reduse, dând dovadă deseori de inventivitate, apelând uneori la proiecte sau chiar la propriul buzunar”, a observat Şipoş.
Iar prorectorul Simona Trip a nominalizat redactorii-şefi ai revistelor studenţeşti de Istorie (Olah Roland), Oradent Student – stomatologie (Staniş Bianca), Anamnesis – psihologie (Daniela Crişan) şi Principii – teologie (Paul Ţoc). Simona Trip a mai anunţat dorinţa de a se relua tradiţia revistei Gaudeamus (1968 – 1974).
Citiți principiile noastre de moderare aici!