Etapa a II-a a proiectului reabilitării Cetăţii Oradea va fi pusă în operă cu firma are a contractat şi primul şantier. Constructorul Sălard a câştigat şi licitaţia pentru reabilitarea corpurilor de clădire B, C, D şi E, precum şi amenajări exterioare ansamblului monumental sau construire de noi reţele de utilităţi.
„Acum s-a predat amplasamentul, s-a emis ordinul de începere şi au demarat lucrările pentru proiectul care va face ca în 2015 întregul interior al Cetăţii să fie restaurat, reabilitat şi refuncţionalizat”, informează Municipalitatea printr-un comunicat de presă.
Valoarea proiectului este de peste 51 milioane lei iar termenul de execuţie este de 24 de luni, din iunie 2013 până-n iunie 2015.
Casa Căsătoriilor
„Proiectul va cuprinde reabilitarea Corpului B cu o suprafață utilă de 3.523 mp, a Corpului C cu o suprafață utilă de 1.955 mp, a Corpului D cu o suprafață utilă de 788 mp și a corpului E cu 2.224 mp. Cele patru corpuri vor adăposti: Corpul B – Muzeul Cetăţii, Centrul de Restaurare, Galeria de Artă, Casa Căsătoriilor, Centrul de Studii Religioase, Muzeul Multiconfesional, Muzeul Orăşenesc, Corpul C – Galeria de Artă, Centrul de formare și perfecţionare, Centrul de Afaceri Nonprofit, Corpul D – Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, iar Corpul E – Centrul Cultural, Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, Biblioteca Virtuală”, a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte.
Pod peste parcare
Pe lângă reabilitaea acestora, proiectul cuprinde şi (re)construirea unui pod pietonal din lemn masiv, care să lege Poarta de Vest cu rambleul de vizavi de fostul şanţ al Cetăţii, în zona Catedralei Ortodoxe. Sub acest pod, între blocuri şi Cetate, este prevăzută amenajarea unei parcări de 1.600 mp. Podul face parte dintr-un plan mai amplu al Municipalităţii. În perspectiva îngropării circulaţiei din mega-giraţie într-un tunel, suprafaţa ar deveni un pietonal care să lege Piaţa Unirii – str. Alecsandri – Parcul 1 Decembrie- Cetate.
Muzeu
Primarul Ilie Bolojan a punctat importanța valorificării acestor lucrări de restaurare, în contextul în care spaţiile largi generate să nu fie doar aducătoare de costuri pentru oraş.
Edilul spune că-şi menţine invitaţia către Consiliul Judeţean referitoare la mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate. „Costurile de întreținere a acestor spații generoase vor fi cu siguranță foarte mari. Tocmai de aceea, trebuie să gândim încă de acum activități care să genereze aflux de turiști. Astfel, va trebui să încurajăm inițiativele private, cum ar fi amenajarea unor cafenele, restaurante, magazine de suveniruri sau alte activități care să genereze venituri, cu care să putem acoperi cheltuielile de întreținere. De asemenea, va trebui să găsim soluții viabile și pentru restaurarea zidurilor exterioare care protejează acest obiectiv turistic”, spune primarul. Cu etapa a II-a implementată, Cetatea va deveni arătoasă pe dinăuntru dar jerpelită pe exterior. În mod ciudat şi oarecum nefiresc, zidurile exterioare şi ale Cetăţii şi zidurile care mărginesc pe exterior fostul şanţ cu apă rămân să se surpe încetul cu încetul. Asta până va fi depistată o nouă sursă de bani din care oraşul să poată lua vreo 20 – 22 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!