Începând cu data de 20 ianuarie 2013 Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor preia cereri pentru biletele de tratament, conform informaţiilor primite de la Leontin Ţîrle, directorul executiv al CJP Bihor. „Beneficiarii biletelor de tratament sunt asiguraţii şi pensionarii din sistemul public de pensii”, a precizat directorul executiv al CJP Bihor.
Acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se efectuează prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unitati de tratament şi a sumelor alocate pentru această prestaţie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Beneficiari şi staţiuni
Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, în funcţie de recomandarea medicului în mai multe saţiuni balneare. Astfel, pentru afecţiunile cardiovasculare sunt recomandate staţiunile: Vatra Dornei, Tuşnad, Covasna şi Buziaş; pentru afecţiunile reumatismale: Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Felix, Bazna, Moneasa, Herculane, Amara, Eforie Nord şi Mangalia; pentru afecţiunile respiratorii: Govora, Călimăneşti, Pucioasa Sângeorz Băi; pentru afecţiunile respiratorii: Govora, Slănic Moldova, Praid şi Slănic Prahova; pentru afecţiunile ginecologice – Sovata şi pentru afecţiunile sistemului nervos: Geoagiu Băi, Voineasa, Sinaia şi Soveja.
Gratuităţi plăţi
Mai multe categorii de beneficiari ai biletelor de tratament pot beneficia gratuit de acestea: Este vorba de: pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare; persoanele persecutate politic (decretul lege 118/1990); beneficiarii OG 105/1999 (persecutaţi ai diferitelor regimuri instaurate în România); veteranii de război şi văduvele acestora; persoanele cu handicap conform Legii nr.448/2006; asiguraţii care beneficiază de cure balneoclimaterice în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale. profesionale cu modificarile si completarile ulterioare, carora li s-a stabilit de catre medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare.
Celelalte categorii de asiguraţi şi pensionari vor suporta o parte din costul biletului de tratament. Pensionarii vor plăti jumătate din pensie, iar asiguraţii cu un salariu mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe 2014 (2.298 de lei) vor plăti jumătate din valoarea biletului de tratament. „Durata tratamentului balnear este, începând din acest an, de 12-18 zile”, a declarat Leontin Ţîrle. În perioada unui an calendaristic, unui beneficiar i se poate elibera numai un singur bilet de odihna sau de tratament balnear.
Criterii
Pentru a primi de bilet de tratament, beneficiarii trebuiau să aibă calitatea de: pensionar; asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului; asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale ori beneficiar al prevederilor unor legi speciale. Beneficiarii trebuie să dovedească existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, iar domiciliul sau reşedinţa acestora să fie în România.
La cordarea biletelor de tratament balnear pentru pesnionari se ţine cont de alocarea unui bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, de categoria de pensie a beneficiarului şi de cuantumul pensiei.
La asiguraţi se are în vedere alocarea unui bilet de tratament balnear în ultimii doi ani precum şi de nivelul venitului brut lunar, care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.
„Modalitatea de întocmire a ordinii de ierarhizare a cererilor prin care s-au solicitat bilete de tratament balnear, în functie de criteriile specifice, în limita repartitiei, pe serii, staţiuni sau unităţi de cazare se face în funcţie de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri”, a specificat Leontin Ţîrle.
Cererile de bilete de tratament se depun la sediul CJP Bihor cu următoarele documente justificative: copie BI/CI, trimitere medicală, ultimul cupon de pensie, copie decizie lege specială, copie certificate de handicap, program de recuperarea capacităţii de muncă-după caz.
Valorificare bună a biletelor de trament
Bihorul stă bine la valorificarea biletelor de tratament. În anul 2013 la Casa Judeteana de Pensii Bihor au fost înregistrate un număr de 8.150 de cereri de bilete de tratament. „Cele mai solicitate staţiuni au fost Băile Felix, Băile 1 Mai şi Tinca, numărul de bilete eliberate pentru aceste unităţi fiind de 3.614 (1.912-Băile Felix, 1.020-Băile 1 Mai, şi 692-Băile Tinca)”, ne-a informat Leontin Ţîrle.
Din totalul de 6.148 de bilete repartizate Casei Judeţene de Pensii Bihor, au fost artibuite solicitanţilor un număr de 5.934 de bilete, gradul de valorificare fiind de 96,5%, iar în procent de 72,8% au fost onorate cererile depuse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!