Angajatorii bihoreni nu sunt interesaţi să încheie contracte de ucenicie sau de stagiatură cu toate că acestea sunt subvenţionate de stat. Conform directorului AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, anul acesta nici un angajator nu a raportat astfel de contracte.
Conform legislaţiei, ucenic poate fi orice tânăr care are între 16 şi 25 de ani şi nu are o calificare.
Pe lângă contractul individual de muncă angajatorul trebuie să facă şi un contract de ucenicie. Acesta nu poate fi mai mic de 12 luni sau mai mare de 3 ani. În acest timp angajatorul primeşte lunar o subvenţie de 300 lei. Pe parcursul uceniciei, angajatorul asigură pregătirea teoretică şi practică a ucenicului, fapt pentru care acesta trebuie să desemneze un coordonator de ucenicie care va asigura şi evaluarea ucenicului.
Stagiari
„Apetitul angajatorilor s-a dovedit scăzut şi în cazul stagiaturii. Angajatorii preferă să încadreze în muncă tineri absolvenţi pentru care subvenţia este mai mare, dar au mai multe obligaţii printre care şi păstrarea în câmpul muncii a absolventului, lucru care nu este valabil în cazul uceniciei şi a stagiaturii”, a punctat Bekeşi Csaba.
Contractul de stagiatură îi vizează exclusiv pe absolvenţii de studii superioare, indiferent de anul în care au absolvit, dar care nu trebuie să fi lucrat nici o zi în domeniul ori pe funcţia pe care ajung stagiari. Pentru aceştia angajatorii trebuie să încheie un contract distinct, pentru o perioadă de şase luni, şi să le asigure un mentor. Subvenţia acordată angajatorilor de către stat pentru un stagiar este tot de 750 de lei/lună.
„Poate că există o frică a angajatorilor, pentru că au obligaţia de a desemna coordonatori sau mentori. Cea mai bună tranziţie de pe băncile şcolii în câmpul muncii o poate face doar angajatorul. Nu spun că din aceste subvenţii vor face profit, dar le vin în ajutor”, a spus directorul AJOFM Bihor care îşi propune ca anul viitor să promoveze în rândul angajatorilor aceste două măsuri, stabilind chiar un target în acest sens: 10 ucenici.
Pentru anul viitor AJOFM Bihor şi-a propus realizarea unor cursuri de formare profesională în domenii precum tâmplărie, zidărie, comunicare în limbi străine, pază şi protecţie HoReCa, confecţii, etc. Astfel, în cadrul celor 56 de cursuri prognozate a demara anul viitor vor fi instruite peste 1200 de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!