Numele politologului a fost vehiculat ca posibil consilier al Preşedintelui Iohannis. Chiar dacă aceasta nu s-a concretizat, politologul încearcă să aibă un dialog cu şeful Statului. Invitată joi seara la B1 TV doamna Mungiu-Pippidi a cerut intervenţia de urgenţă a Preşedintelui Iohannis pentru a impiedica distrugerea fabricii şi a veni în sprijinul fermierilor care au produs sfeclă de zahăr.
Cu vastă experienţă internaţională, politologul a explicat că în situaţii similare în preşedinţii din ţarile occidentale ar fi convocat de urgenţă ambasadorii şi nu ar fi rămas indiferent în raport cu interesele economice ale ţării.
Aflat vineri la o conferinţă la Institutul Naţional de Statistică, ministrul Agriculturii Petre Daea a dezvăluit că se află în discuţii cu managerul Fabricii de zahăr pentru a conserva şi a nu dezmenmbra utilajele. Aşa cum atrăgea atenţia şi şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, o fabrică precum Diamant odată desfiinţată e aproape imposibil să fie reconstruită.
„Din nefericire, din 33 de fabrici (de zahăr n.r.) câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia acesta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia. Este vorba de fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Dacă se întrerupe acolo şi această activitate este o mare problemă atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200, dar şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi.
Motiv pentru care am discutat ieri, am discutat şi astăzi, vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să îi adunăm să vedem dacă găsim o soluţie, în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze”, a spus ministrul Petre Daea pentru Agerpres.
Acesta a menţionat că a a discutat „foarte mult” joi şi vineri cu managerul fabricii şi va mai mai discuta „într-un interes legitim pentru acest sector”.
90 de fermieri din judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş, care aveau contracte cu fabrica sunt afectaţi de decizia proprietarului german.
[related-post post_id=”1960453″]
[related-post post_id=”1964607″]
[related-post post_id=”1965995″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!