Dr. Ovidiu Cacuci, medic primar ortoped, explică faptul că osteoporoza este caracterizată printr-o fragilitate a osului, ce cauzează fracturi la traumatisme mici. „Fracturile se produc cel mai des la nivelul antebraţului şi mai rar, dar cu consecinţe severe, la nivelul şoldului. Tasările vertebrale sunt şi ele cauzate de osteoporoză, producând durere, scădere în înălţime şi cifoză. Două treimi dintre tasări nu sunt resimţite ca durere şi pot fi descoperite la o radiografie vertebrală”, detaliază medicul.
Ce, cine, cum
Screeningul de la Spitalul Pelican cuprinde un pachet de servicii medicale (consultaţie de specialitate la endocrinologie, ortopedie sau reumatologie), set de analize de laborator, investigaţie de osteodensitometrie (DEXA) a doua segmente: coloană şi şold. Pentru a beneficia de screening cu cost redus (mai puţin de 50 lei), pacienţii sunt rugaţi să se prezinte la Spitalul Pelican (pe bază de programare la tel. 0259 444 444) cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Cu scopul depistării precoce a acestei afecţiuni, screeningul vizează persoane de diferite vârste, cu menţiunea că orice femeie care a trecut de 50 de ani sau care a avut o fractură la traumatism redus, ar trebui să îşi verifice densitatea osoasă. Şi bărbaţii peste 50 de ani ar trebui să îşi verifice densitatea osoasă sub rezerva că ei au în general nevoie şi de prezenţa altor factori de risc, spune dr. Cacuci.
Osteodensitometria osoasă (DEXA) este o metodă simplă, cu iradiere foarte mică, aproape echivalentă iradierii din mediul ambiant, care pune diagnosticul de osteopenie şi osteoporoză şi semnalizează momentul începerii tratamentului de prevenție în cazul osteopeniei şi respectiv de consolidare a masei osoase în cazul osteoporozei.
Ce e osteoporoza?
Dr. Ovidiu Cacuci, medic primar ortoped, informează că osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică osoasă, cu potențial crescut de morbiditate şi mortalitate, în special prin prezenţa fracturilor vertebrale, a celor de la nivelul articulației pumnului şi a celor de şold, numite fracturi osteoporotice.
Incidenţa crescută a fracturilor osteoporotice la nivel mondial implică costuri sociale foarte ridicate, fiind astfel mai eficient pentru orice stat (dacă vorbim la nivel macro sau pentru fiecare pacient, la nivel micro) să prevină şi să trateze osteoporoza decât să trateze complicațiile acesteia.
La nivel mondial, riscul de fractură osteoporotică depinde de sex, vârsta şi rasă, iar riscul de fractură de şold în decursul vieții este de aproximativ 17% la femei şi 6% la bărbați, atenţionează medicul. El informează că incidenţa fracturilor vertebrale şi a celor de la nivelul articulației pumnului este maximă la femeile între 50 şi 70 de ani, în timp ce incidenţa fracturilor de şold creşte exponențial peste 75 de ani.
Osteoporoza poate avea cauze multiple, dar cea mai importantă şi mai frecventă este pierderea de masă osoasă din postmenopauză. Masa osoasă atinge un nivel maxim în jurul de vârstei de 25-30 de ani, după această vârstă realizându-se un declin treptat, accentuat însă după intrarea de menopauză. Nivelul maxim de masă osoasă este influențat şi de alți factori: fumatul, consumul de alcool, ereditatea, masa corporală sau activitatea fizică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!