În cadrul proiectului derulat de Ministerul Educaţiei „Să ştiu mai multe, să fiu mai bun!”, cunoscut şi sub denumirea de „Şcoala altfel”, peste 100 de elevi şi profesori şi-au anunţat participarea ca voluntari la Habitat for Humanity Beiuş, alături de care vor construi locuinţe pentru familii nevoiaşe. Elevii provin de la şcoli din Oradea şi Ştei, unii participând pentru al treilea an consecutiv la această activitate. Şcolile participante sunt: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea şi Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei.
La muncă
Încă din prima zi, voluntarii au ajutat la pregătirea cofrajelor pentru montarea unui planşeu ceramic în cadrul proiectului „Locuinţe pentru un viitor sigur” din Oradea, iar de marţi la turnarea fundaţiei pentru o viitoare locuinţă în apropiere de Beiuş. Atmosfera a fost ca de fiecare dată una destinsă, caldă şi prietenoasă, elevii şi profesorii având la sfârșitul zilei satisfacția muncii lor.
„Este o activitate în care pe de o parte ne dezvoltăm noi cunoştinţe şi abilităţi, iar pe de altă parte ne bucurăm să putem ajuta oameni nevoiaşi. Ne distrăm construind şi socializăm într-un mod util şi plăcut”, mărturiseşte Denisa, o elevă care a muncit pe şantierul Habitat.
Începând din anul 2002, Habitat for Humanity Beiuş găzduiește în fiecare an voluntari de la şcoli internaţionale din toată Europa sau din SUA. Printre acestea se numără Colegiul LeRosey din Elveţia, Wesley College din Irlanda, Şcoala Bilkent din Turcia, Herlufsholm Skole din Danemarca, International School of Stuttgart din Germania, Central Michigan University din SUA etc. Odată cu lansarea programului „Şcoala altfel” şi şcolile româneşti au început să se implice tot mai mult în proiectele Habitat for Humanity Beiuș, ajungând în prezent să fie extrem de active în domeniul social.
„În calitate de dirigintă, am trăit împreună cu elevii clasei mele o experienţă de neuitat alături de Habitat. A fost o lecţie de viaţă trăită intens, un moment în care elevii au reuşit să distingă clar noţiunile de dorinţă şi nevoie, fiind sensibilizaţi pe latura umană care, de foarte multe ori este omisă în viaţa de zi cu zi. Elevii au înţeles ce înseamnă să ajuţi concret, să te dedici, să participi activ şi conştient la viaţa comunităţii. Chiar dacă sarcina noastră ca dascăli în a forma specialişti este una dificilă, iată că am reuşit, prin toată această experienţă să formăm oameni”, spune Mihaela Pap, profesor la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea.
Tot în această săptămână, începând de joi, Habitat for Humanity Beiuş va găzdui timp de o săptămâna 24 de voluntari de la Rathdown School, o şcoală de fete din Irlanda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!