Discuţii aprinse, joi, în plenul Consiliului local, la votarea propunerii executivului local de a acorda Parcului Olosig/Liniştii denumirea de Mihai Viteazul. Cum era de aşteptat, consilierii locali maghiari s-au opus invocând mai multe argumente, de ordin istoric sau raţiuni legate de proprietatea terenurilor afectate. În zadar, însă, maşina de vot a puterii locale s-a aliniat, din nou, pentru a satisface pretenţiile executivului local.
Nu amână
În numele grupului UDMR, Ritli Csongor a cerut amânarea votării proiectului pe motiv că acesta „nu are o argumentaţie serioasă”, „n-au fost consultaţi nici cetăţenii acestui oraş şi nici proprietarii terenurilor”. Desigur, propunerea sa a picat la vot.
Iulius Delorean a insistat să ofere un scurt istoric al acestui parc: „trebuie să ştiţi că prima atestare a acestui loc datează de la 1215, ca aparţinând de oraşul Olosig(…) Cimitirul de aici a fost distrus complet de comunişti şi în 94 – 95 a fost transformat în parc”.
Şi Delorean a invocat problema proprietăţii terenului. „Era foarte important să avem aprobarea proprietarilor pentru acel teren. Avem acolo un contract de închiriere pe 15 ani, nu sutem proprietari pe toată suprafaţa”, a insistat udemeristul.
Nu era cazul
Executivul şi-a explicat poziţia prin arhitectul şef, Adriana Lipoveanu: „Avem un drept de folosinţă pe acel teren, de la Episcopia Romano-Catolică şi de la Episcopia Greco-Catolică. Noi dăm o denumire pe o investiţie publică, pe parc, pe alei, pe amenajări, nu pe teren. Acest material l-am supus votului având toate avizele necesare. Şi concret, la înterebarea dvs: nu era cazul să cerem acordul dar, după ştiinţa mea, s-au purtat discuţii cu dânşii”. Aleşii nu s-au lăsat convinşi, insistând pe insuficientele demersuri care au precedat votul de ieri. „La un astfel de pas (schimbarea denimirii parcului n.r.). Nu era necesară o dezbatere publică? Asta e procedura normală…”, a intervenit şi Pasztor Sandor, de asemnea, fără efect. Dar şi fără răspuns din partea executivului.
Cu intervenţia PDL-istului Dorin Corcheş, a cărui poziţionare politică în Consiliul local este… versatilă, proiectul de hotărâre a trecut de plenul deliberativului local cu 20 de voturi „pentru” şi cu şase voturi „contra”. Aparent exponent al opoziţiei locale, acesta care-a declarat că „s-ar putea merge pe varianta schimbării denumirii” şi că o dezbatere publică s-ar fi justificat la schimbarea destinaţiei, din cimitir în parc… adică pe vremea când partidul său era la putere.
Doar un prim pas
Redenumirea parcului din Rogerius este, de fapt, doar primul pas spre schimbarea întregului peisaj. Surse de la vârful executivului local au confirmat că se doreşte ca denumirii să-i urmeze, în timp, şi statuia ecvestră a voievodului unificator, cea care decorează acum Piaţa Unirii. Nu că ar vrea edilii musai să-l alăture pe Mihai Voievod unei atmosfere istorice maghiare, ci că le trebuie liber locul acestuia, din centru, pentru a-l ocupa cu o reprezentare a Regelui Ferdinand.
Citiți principiile noastre de moderare aici!