Csomortanyi Istvan, preşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) Bihor reclamă nereguli în Primăria din Valea lui Mihai, condusă de Nyako Jozsef.
Csomortanyi vede un posibil circuit al corupţiei în felul în care Primăria din Valea lui Mihai a vândut în 2013 un teren de 2,67 de hectare, ce aparţinuse Comcereal, firmei Agrotex, la un preţ subevaluat, de 2,5 euro/mp. Chiar dacă s-a ţinut licitaţie pentru acest teren. Cu menţiunea că această firmă deţinea oricum clădiri şi silozuri pe acel teren, achiziţionând cereale de la populaţie. „Nu e prima dată când se vinde un asemenea teren la un preţ extrem de mic”, spune Csomortanyi. Acesta relatează cum ulterior, firma respectivă a făcut o donaţie către Asociaţia Culturală Pro Valea lui Mihai, condusă de vicele local al UDMR, Olah Iosif. Donaţie oferită pentru pietruirea unui drum ce duce spre acel teren. „Consiliul Local a dat acestei asociaţii culturale sarcina de a reabilita strada Morii. Este un posibil caz de corupţie. De ce ar face o asociaţie culturală o reabilitare de stradă?!”, întreabă, contrariat, Csomortanyi, care ţine să sublinieze cum, în 24 de ani de conducere UDMR, Valea lui Mihai a rămas cu doar patru străzi asfaltate, din 60.
Csomortanyi critică şi alocarea a 350.000 de lei noi din bugetul Primăriei către sectorul ONG „într-o Primărie care pluteşte în datorii”, dar şi finanţarea clubului de fotbal Unirea, ce activează în liga a V-a, cu 136.000 de lei noi. „Contabila de la clubul Unirea este consilier UDMR”, subliniază liderul PPMT Bihor.
Sponsorizare prin fundaţie
Aşa cum era de aşteptat, primarul din Valea lui Mihai respinge acuzaţiile lui Csomortanyi. Spune că strada respectivă trebuie modernizată, fiind distrusă de utilajele grele ale Agrotex şi că această firmă a sponsorizat prin fundaţia condusă de udemerist, pentru că nu puteau oferi banii direct Consiliului Local. Nyako spune că firma respectivă va suporta doar parţial suma necesară asfaltării drumului.
„Erau o sumedenie de reclamaţii pe strada unde umblă firma Agrotex, de la locuitori. I-am căutat pe cei de la această firmă şi au fost de acord să dea o sponsorizare să se facă această lucrare, de 84.000 de lei. Fundaţia va da banii către Primărie. Noi nu aveam cum să acceptăm o sponsorizare direct de la o firmă privată, dar fundaţia ne poate ajuta. Nu este nicio ilegalitate în treaba aceasta. Va fi licitaţie. Acum facem documentaţia ca să vedem cât ne-ar costa modernizarea acestei străzi. Este un drum fără canalizare, lung de 490 de metri”, se justifică primarul. Cât despre preţul la care a vândut acel teren către Agrotex, Nyako spune că oricum, construcţiile de pe teren erau ale Agrotex, ce le-a cumpărat după ce Comcereal a dat faliment. „Altă variantă nu aveam. Hangarele erau deja ale lor. Nimeni altcineva nu dădea o sumă mai mare. A avut, de asemenea, şi dreptul de preemţiune”, susţine Nyako Jozsef.
Citiți principiile noastre de moderare aici!