În urmă cu două zile, inspectorii sanitari bihoreni au transmis o adresă la toate unităţile medicale, inclusiv la spitale, ca, în cazul în care au săpun din cel care s-a dovedit prin analize că a fost toxic pentru cei doi pacienţi de la Spitalul Elias, să îl scoată urgent din folosinţă.
Directiva transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Bihor a fost dată de Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii MS au decis să scoată acest tip de săpun din toate spitalele din ţară după ce s-a dovedit clar, pe bază de analize, că cei doi pacienţi au fost infectaţi cu el şi riscau septicemie.
Din vară
În iulie, un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat de la un săpun lichid folosit de personalul unităţii, care era masiv contaminat cu bacteria Serratia.
Doctorii de la Elias au descoperit săpunul cu pricina după ce bebeluşul şi bolnavul de cancer, ambii cu imunitate scăzută, au avut simptome similare.
Săpunul toxic era folosit peste tot în Elias: de către personalul medico-sanitar din cabinete, laboratoare, de către pacienţi, în sălile de operaţii – de către chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti (care, potrivit indicaţiilor de folosire a săpunului, trebuie să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile).
Imediat după ce au suspectat săpunul lichid, cei de la Elias au recoltat probe din toate flacoanele aflate în uz, dar şi din unele sigilate.
Analizele de laborator au dovedit că în toate flacoanele examinate era Serratia. Probele de la 34 de flacoane aflate în uz şi din 4 sigilate – alese întâmplător – au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino unde s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini (în toate probele).
„La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a mai spus directorul medical de la Elias, dr. Dana Safta, în presa centrală. În total, la Elias erau peste 2.000 de flacoane, din luna martie şi s-au returnat 241 de flacoane, câte mai erau sigilate în depozitul de materiale.
Din declaraţiile celor de la Elias reiese că acelaşi săpun a infectat alţi oameni şi la spitale de la Târgu Mureş, Târgovişte, şi Focşani.
Spitalele cumpără materiale sanitare, de curăţenie şi dezinfecţie fără să le testeze, pe bază de licitaţie şi la preţul cel mai mic.
În urma sesizărilor şi rezultatelor din urma analizelor, luni, 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil, iar imediat apoi inspectorii sanitari bihoreni au transmis spitalelor din judeţul nostru să retragă din folosinţă acest săpun din loturile 729, 409, 225.
Şi la noi
Încă de joi, în fiecare spital s-au verificat tipurile de săpun, iar cei care au folosit săpunul infectat l-au scos din folosinţă. La Spitalul Dr. Gavril Curteanu, dar şi la Spitalul Judeţean nu s-a folosit deloc acest săpun, au transmis managerii acestor unităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!