Cetăţenii din Sânmartin şi Băile Felix au fost trecuţi de proprii aleşi în braţele CET Oradea. După ce Transgex a procedat la fel cu clienţii săi din Ioşia Nord, iată că şi Consiliul Local Sânmartin a acceptat ieri oferta Primăriei Oradea de a preda distribuţia de energie termică din comună către Electrocentrale SA. Potrivit primarului Ilie Bolojan, Legislativul orădean va vota, la rândul său, o hotărâre prin care preia distribuţia în Sânmartin. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu datoria pe care Sânmartinul a acumulat-o faţă de CET Oradea. Potrivit directorului de termoficare CET, Daniel Ţigan, acest debit a ajuns la circa 2,5 milioane de lei noi.
Acordul Sânmartinului de a deveni client al CET-ului vine în contextul în care ultimele hotărâri ale municipalităţii orădene cu privire la termie au întâmpinat observaţii din partea Prefecturii. Chiar preţul stabilit de Oradea pentru Sânmartin a fost calificat ca ilegal de către prefect. Gavrilă Ghilea arăta că în urma Hotărârii CL Oradea, locuitorii din Sânmartin urmau să fie puşi să achite de două ori acelaşi serviciu de distribuţie! O dată către GCLPS Sânmartin – societatea Primăriei, cea care are reţelele de distribuţie termică, dar şi către CET Oradea, care le furnizează agentul termic.
Marti, Consiliul Local Sânmartin a fost de acord să dea curs ofertei municipiului Oradea. Luni, pe adresa Primăriei Sânmartin ajungea o propunere a Primăriei Oradea, ca distribuţia agentului termic, de la punctele termice la consumatorii finali, să treacă la Electrocentrale SA Oradea. Azi, CET Oradea furnizează şi transportă agentul termic până la punctele termice din Sânmartin, iar societatea controlată de Primăria Sânmartin – GCLPS SA – se ocupă de distribuţia din PT-uri spre consumatori.
„Preţul pe care-l plăteşte Sânmartinul e acelaşi cu preţul Oradiei. Problema e legată doar de subvenţie. Cine acordă subvenţia? În principiu, Consiliul Local Oradea, pentru Oradea şi Consiliul Local Sânmartin, pentru Sânmartin. Astfel, fiecare Primărie îşi susţine cetăţenii”, ne-a declarat primarul Bolojan.
Primarul Sânmartinului, Lucian Popuş, e cel care ne-a informat despre deciza CL Sânmartin. „Consiliul Local şi-a dat acordul de principiu în vederea predării distribuţiei energiei termice.
Astfel, am eliminat cheltuielile cu distribuţia la Sânmartin”, ne-a declarat Popuş, adăugând că şi Primăria Sânmartin va subvenţiona 10% din preţul practicat de CET. Astfel, locuitorii Sânmartinului vor plăti căldura la fel ca şi orădenii. Predarea-primirea reţelei de distrubţie din Sânmartin se va face după adoptarea unei hotărâri şi de către Consiliul Local Oradea, prin care aleşii orădeni să-şi dea acordul pentru primirea distribuţiei către Electrocentrale SA.
Datoriile, în plop?
Dincolo de această înţelegere, rămâne un debit pe care Sânmartinul, prin GCLPS SA, îl are către Electrocentrale Oradea. Cum va fi soluţionat acest arierat, ce a ajuns la circa 2,5 milioane lei? „Datoria va fi soluţionată pe cale amiabilă şi legală”, declară primarul Popuş.
„Acesta e marele necaz (datoria – n.r.) legat de Sânmartin”, spune şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. „Vom rămâne cu creanţa faţă de GCLPS, şi GCLPS către consumatorii săi. Însă acum consumatorii ar trebui să fie luaţi de la zero, cel puţin principial”, crede directorul economic, care nu ştie ce soluţie se mai poate adopta acum pentru ca CET să-şi recupeze banii din Sânmartin.
Şi la Electrocentrale SA, subiectul datoriilor pe care centrala electro-termică orădeană trebuie să le recupereze de la GCLPS SA Sânmartin e unul sensibil. De altfel, directorul general, Dragoş Gligor, nu a vrut ieri să comenteze trecerea Sânmartinului la CET. „Nu o pot comenta. Eu sunt un simplu executant. Proprietarul e Consiliul Local Oradea, e decizia sa”, ne-a spus Gligor, evitând să vorbească şi despre soarta datoriilor. La rândul său, directorul de termoficare, Daniel Ţigan, ne-a informat că la Sânmartin se consumă energie termică cât aproximativ 10% din consumul oraşului.
Cu datoria cum rămâne? „Nu vă pot spune, nu cunosc detalii”, s-a eschivat Ţigan.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!