Uveita este o inflamație a tractului uveal, se caracterizează prin inflamația tunicii vasculare a ochiului ce se numește uvee sau coroida.
În funcție de localizare se clasifică în:
Uveite anterioare caracterizate prin inflamația irisului {iridocyclite} si pot fi asociate sau nu si cu inflamația corpului ciliar.
Uveite intermediare reprezentând inflamația corpului ciliar și a pars planei.
Uveite posterioare reprezentând inflamația coroidei {choroidite, chorioretinite}.
Panuveita reprezintă inflamația tuturor părților corpului vitros.
Uveitele anterioare la copii cel mai frecvent se asociază cu boli imunologice sistemice, cel mai frecvent cu artrita idiopatică juvenilă.
De asemenea uveitele anterioare si posterioare la adulți cel mai frecvent se poate manifesta asociat: în sindromul Reiter, sarcoidoză, lupus eitematos, polyartrita reumatoidă, sindromul Sjogren, vasculita Kawasaki, boala Behcet, infecții cu citomegalovirus, toxocara, sifilis, tuberculoza gonoree, boala Chron, sau asociate diferitelor melanoame ale globului ocular sau in diferitele tumori ale organismului.
Inflamația poate fi cauzată direct de bacterii, virusuri, fungi, microorganisme saprofite, inhalație, inghițire, contact sexual, ințepături de insecte sau indirect prin traumatismul ochiului.
Uveita anterioară poate fi recunoscută prin dureri oculare, lacrimare, roșeață, sensibilitate la lumină, vedere incețosată, creșterea presiunii oculare.
Uveita posterioară include dureri oculare dacă nervul optic este afectat, scăderea acuității vizuale, scotoame.
Diagnosticul este pus in urma examinărilor cu oftalmoscop si a microscopului optic, ecocrafia globului ocular si la nevoie angiofluorografie.
Tratamentul
În cazul uveitei anterioare topical cu picături: dilatatori pupilari, corticosteroizi, antiinflamatori non steroizi, injecții subconjunctivale, parabulbare cu corticosteroizi.
În cazul uveitelor posterioare tratamentul constă în corticoterapie sistemică, dar să nu uităm, în cazurile rebele la tratament când se aplică tratamente imunologice respectiv biologice în strânsă corelație cu medicii imunologi.
Tratamentul afecțiunilor secundare: hypertensiunea oculară, cataracta secundară, vitrectomia pars plană intră în discuție în puseele silențiosă (la 2/3 luni de inactivitate a bolii).
Prognosticul depinde de tipul afecțiunii. Uveitele anterioare au un prognostic mai bun decât uveitele posterioare. Important este depistarea cât mai precoce a afecțiunii si tratamentul adecvat respectiv colaborarea medicilor oftalmologi cu celelalte specialități.
Servicii oftalmologice în cadrul centrului oftalmologic Medsystem Oradea
Intervenție chirurgicală de o zi (One Day Surgery)
- Transplant de cornee
- Microchirurgie vitreo-retinală (vitrectomie)
- Operația cataractei prin facoemulsificare
- Tratamentul oftalmologic al bolnavilor cu diabet
- Tratamentul chirurgical și cu laser al glaucomului
- Tratamentul degenerescenței maculare
Oftalmologie pediatrică
- Profilaxia ametropiei și a strabismului începând de la vârsta de 6 luni
Examinări cu instrumente de ultima generație.
MEDSYSTEM SRL.
Oradea str. General Magheru nr 1.
Telefon: 0259-422-277 • Fax: 0259-422-270
Mobil:0756-066-464
E-mail: medsystem@medsystem.ro
www.medsystem.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!