Tribunalul Bihor a admis marţi propunerea DNA Oradea de arestare preventivă a botoşeneanului Dragoş Secu-Lipan, cercetat pentru luare de mită în sumă de un milion de euro şi spălare de bani precum şi a soţiei sale, cercetată pentru complicitate. Decizia Tribunalului este atacabilă la Curtea de Apel Oradea.
Potrivit procurorilor DNA Oradea, în perioada 2007 – 2009, ca administrator delegat al S.C. Scolopax srl Bran – Sohodol, jud. Braşov (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică şi una fizică străine), inculpatul Lipan Secu Dragoş ar fi pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, ar fi primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring, pentru ca, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax srl Bran – Sohodol, jud. Braşov, să cumpere de la denunţători terenuri forestiere, la preţurile şi în condiţiile stabilite în prealabil de Lipan Secu Dragoş şi de denunţător.
Procurorii anticorupţie au mai reţinut în sarcina inculpaţilor că, în anii 2008 şi 2009, ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului Chrysler Sebring, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare cumpărare.
Şi în Procesul Codrilor
Firma Scolopax srl Bran figurează ca intervenient, la Judecătoria Aleşd, în aşa-numitul „Proces al codrilor” în care cumpărătoarea drepturilor de succesiune a unui presupus urmaş al boierului Mateescu a cerut 19.000 ha dar a primit 62.682 ha de pădure „retrocedabilă” de pe raza comunelor Auşeu, Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Măgeşti. Aceasta deşi toată suprafaţa acestor comune, cu fâneţe, codri, arături, case şi râuri este de doar 27.000 ha. Contestat de administraţiile locale, de Consilul Judeţean şi de Direcţia Silvică, procesul s-a reluat la o instanţă din Cluj Napoca.
Potrivit Luciei Nicolescu (revendicatoare a moştenirii), avocata Elena Mureşan vânduse în perioada 2006 – 2007, la SC Scolopax srl Braşov, 988 ha de teren forestier din zona Vadu Crişului – Măgeşti. Iar vânzarea celor 988 ha de pădure s-ar fi făcut doar în baza faptului că avocata Elena Mureşan avea un contract de întreţinere a mamei lui Radu Clitus (primul moştenitor „legalizat”), în vârstă de 85 de ani…
În Bihor, firma Scolopax mai figurează pe rolul Judecătoriei Beiuş cu procese funciar pe raza comunei Ceica. Potrivit primarului din Ceica, Florin Corb, Scolopax ar fi cumpărat păduri moştenite în zona satului Cotiglet, dar nu suprafeţe notabile.
Clienţi via Harvard
Potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial din 18 martie 2009, firma Scolopax, cu un capital de 62,8 milioane lei, este deţinută în procent de 99,9% de societatea Phemus Corporation este înregistrată la Secretariatul de Stat al Commonwealth-ului din Massachusetts cu sediul înregistrat situat în Harvard Management Company (HMC) – entitate aflată sub umbrela Universităţii Harvard.
În 2010, Scolopax se afla pe locul întâi în topul celor mai mari proprietari privaţi de păduri din România, cu 35.000 ha, înaintea fondurilor de investiţii Tornator (Finlanda), Holzindustrie Schweighofer (Austria) sau Nordcapital (Germania).
Interesul investitorilor străini se datorează faptului că, în România, preţul mediu al unui hectar de pădure este de 3.000 de euro în timp ce în vestul şi nordul Europei preţul mediu începe de la 10.000 de euro.
La un calcul orientativ, HMC deţine, prin Scolopax, în România, păduri în valoare de peste o sută de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!