Lacul din Băile 1 Mai are potenţial turistic deosebit, fiind unic în Europa prin faptul că găzduieşte atât nufărul termal care a supravieţuit ultimei ere glaciare graţie apei termale, cât şi alte două specii rare: peştele „Roşioara lui Racoviţă” şi melcul tropical Melanopsis Parreyssi. Interesant este că broaştele nu hibernează, cântând şi iarna.
„Din păcate lacul este prea aglomerat. Nuferii au nevoie de spaţiu şi fiindcă nu au suficient nu reuşesc să ajungă la maturitate şi putrezesc, ameninţând echilibrul ecologic al lacului”, declara biologul Anna Marossy înainte de a se pensiona din postul ei din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Ţării Crişurilor.
Dealtfel, Anna Marossy a coordonat două salvări ale nuferilor termali din Băile 1 Mai. Prima dată, înainte de Revoluţie, un naturalist clujean a avut proasta inspiraţie de a planta în lacul din Băile 1 Mai o plantă de mlaştină care a sufocat lacul şi a trebuit asanată cu eforturilor soldaţilor mobilizaţi din cadrul fostei Garnizoane Oradea. Iar mai recent, lacul a fost periclitat din neglijenţa localnicilor, care îşi adăpau vacile din lac, lăsându-le totodată să mănânce nuferi.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!