De la 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie ar urma să crească la 1.250 de lei/lună. Această creştere va produce modificări importante în structura salariaţilor din judeţ.
Conform datelor primite de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor, la sfârşitul anului 2015, în judeţ, 20.850 de angajaţi primeau salariul minim pe economie, de 1.050 de lei/lună. Dintre aceştia, 19.650 de angajaţi munceau în domeniul privat şi 1.200 erau bugetari.
Leontin Ţîrle, directorul executiv al CJP Bihor, a ţinut să precizeze că este vorba de angajatorii care depun declaraţiile în Bihor. „Mai există angajatori, cum ar fi marii retaileri, firme care au sediul în alte oraşe, care depun declaraţiile acolo şi noi nu avem informaţii despre salariile oferite de ei”, a subliniat Leontin Ţîrle.
Ce spun patronatele?
Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR, crede că ar trebui făcută o corelare între productivitatea muncii în domeniul privat, salariile bugetarilor şi salariul minim pe economie. Pe de altă parte, Ioan Mintaş este de părere că majorarea salariului minim pe economie îi va afecta în două moduri pe angajatori. „O parte a creşterii salariului minim pe economie se va reflecta în creşterea preţului pe produs sau serviciu. O altă parte s-ar putea reflecta în creşterea numărului de şomeri, din partea angajatorilor care nu vor putea suporta creşterea salariului minim”, crede primvicepreşedintele CNIPMMR.
„Mediul privat este dispus să plătească mai mult decât salariul minim pe economie, atâta timp cât angajatul performează”, ne-a spus Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB).
Asociaţia a făcut, anul trecut, un sondaj la firmele din componenţă, pe care l-a înaintat la CONPIROM, federaţia de care aparţine. Sondajul a fost înaintat Guvernului. „Am propus două variante pentru creşterea salariului minim. Prima, avea în vedere creşterea salariului, iar contribuţiile să rămână la nivelul actual. A doua variantă era asumarea creşterii salariului minim de către Guvern. Aşteptăm răspunsurile!”, a precizat directorul executiv al AFB.
Majorare justificată
Sindicatele consideră că creşterea salariului minim pe economie este justificată. „Majorarea salariului minim pe economie putea să se facă nu de la 1 mai 2016, ci chiar de la 1 ianuarie. Noi am, propus nu 1.250 de lei, ci 1.275 de lei. Sunt angajaţi, în special din domeniul privat, pentru care majorarea salariului minim este singura şansă de creştere a salariului”, ne-a declarat Nicolae Morgovan, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Bihor. Acesta a adăugat că în ultima vreme au fost acordate facilităţi doar angajatorilor şi prea puţine angajaţilor. În ceea ce priveşte productivitatea muncii, de care se tot leagă angajatorii când este vorba de creşterea salariului, Nicolae Morgovan precizează că aici nu este vorba doar despre mâna şi puterea angajatului. „Angajatorii spun că în alte ţări productivitatea muncii este mai mare decât în România, de unde şi salariile mai mari. Aceşti angajatori uită însă un lucru, tehnologiile moderne de acolo, ceea ce uşurează munca angajaţilor”, conchide liderul BNS Bihor.
Sorin Silaghi, liderul de sindicat de la Petrom Bihor susţine că nu puteam sta cu salariile mici de atâţia ani, deşi din punct de vedere al patronilor nu se justifică această majorare. „Până la 1 mai patronii vor putea să-şi facă calculele. Nimeni nu-i împiedică să facă majorarea înainte. Creşterea economică pe care România a avut-o anul trecut va demonstra că majorarea salariului minim pe economie este justificată”, a precizat Sorin Silaghi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!