Ultima „tranşă” de locuri de parcare pe care Primăria le-a transformat în parcări de maximum două ore a fost atacată în contencios administrativ de către Prefectură. Pe aceste parcări nu este valid vreun abonament municipal, ci doar tichetul de parcare. Printr-un comunicat de presă emis ieri, Instituţia Prefectului anunţă că a atacat dispoziţia primarului, emisă în 23.05.2014 „privind amenajarea unor locuri de parcare de scurtă durată max. 2 h pe bază de tichet de parcare”. Se arată doar că „aceasta a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale. Actul se suspendă de drept şi nu produce efecte juridice”. Astfel, locurile de parcare din Parcul Traian deja vopsite cu galben nu vor putea fi folosite în sensul limitat dorit de primarul Oradiei. Iar lucrurile vor rămâne aşa până la o decizie judecătorească definitivă. Este vorba despre locuri de parcare amplasate inclusiv în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, dar şi în faţa altor instituţii din zonă.
Contactat de JB, primarului Ilie Bolojan i s-a părut „ciudat” faptul că Prefectura nu a apelat la o procedură prealabilă. În schimb, subprefectul Cristian Bitea transmite că „Prefectura nu poate contempla şi a acţionat în condiţiile legii”.
Ultima dispoziţie emisă de primar în luna mai, prin care se înfiinţează locuri de parcare cu staţionare limitată la două ore, aşa-numitele parcări galbene, a fost suspendată de drept, prin acţiunea de ieri a Prefecturii. Această instituţie a atacat în contencios administrativ dispoziţia lui Bolojan nr. 1.185/23.05.2014, considerând-o ca fiind ilegală. În comunicatul de ieri emis de către Prefectură nu au fost oferite detalii privind ilegalitatea acestei dispoziţii. Totuşi, JB a aflat că acelei dispoziţii i-au fost găsite cel puţin două cusururi: faptul că a fost emisă fără o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens şi faptul că primarul ar interfera peste atribuţiile Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), instituţie căreia Consiliul Local i-a delegat gestionarea locurilor de parcare în municipiu.
Dispoziţia respectivă face referire la îngălbenirea locurilor de parcare sau înfiinţarea de noi locuri de parcare cu staţionare limitată la două ore în mai multe locaţii din Oradea: în Parcul Traian, Centrul Civic, străzile Independenţei, Aurel Lazăr şi Enescu, strada Nufărului dar şi două străzi din Rogerius. Pe aceste locuri de parcare abonamentele nu sunt valabile.
Directorul AIO, Cristian Beltechi, transmite că încă din 2006 se emit dispoziţii ale primarului cu privire la parcări. Aşadar, dinaintea administraţiei Bolojan. „Prin Hotărâre de Consiliu Local, primarul este mandatat, la propunerea noastră, să dispună. Regulamentul privind parcările în municipiu mandatează primarul, ca să nu se mai stea în proceduri lungi”, declară Beltechi, care nu cunoaşte motivele Prefecturii.
„E cel puţin ciudat”
Primarului Ilie Bolojan i se pare ciudat că Prefectura a ales să acţioneze în justiţie direct, fără să încerce metode amiabile, aşa cum s-a întâmplat în alte situaţii. Este cazul înhămării Poliţiei Locale în slujba operatorului privat municipal pentru DDD – Romprest – unde municipalitatea a refuzat să se conformeze la cerinţele Prefecturii şi a rezultat un proces aflat deja pe rol. Acum, primarul este nemulţumit că o decizie de-a sa este dată peste cap de Prefectură, iar parcările galbene proaspăt înfiinţate sunt acum anulate de instituţia ce ţine de Guvern. Bolojan: „Nu cunosc care sunt motivele pentru care Instituţia Prefectului a atacat această dispoziţie. Trebuie să văd de ce au atacat. Dar dacă s-a întâmplat asta, am un comentariu, legat de bunele intenţii ale Prefecturii. În momentul în care Instituţia Prefectului constată că un act administrativ emis de o administraţie locală are probleme se documentează şi mergând de la premisa activităţii de îndrumare şi control, există procedura prealabilă. Adică îl înştiinţează pe cel care emite HCL sau dispoziţia cu privire la ce nu respectă din perspectiva legislaţiei. Însă acum nu s-a mai aplicat procedura prealabilă. Cu atât mai mult, cu cât sunt anumite efecte imediate. E cel puţin ciudat”, transmite primarul Bolojan, fost prefect de Bihor, poziţie din care a acţionat, la rându-i, Primăria Oradea, în chestiunea achiziţionării unor tramvaie second-hand aduse din Berlin.
„Prefectura nu contemplează”
Cum prefectul Claudiu Pop este plecat din ţară, subprefectul Cristian Bitea conduce Prefectura. Iată cum a reacţionat Bitea la declaraţiile primarului: „Primăria a fost informată. Prefectura nu poate contempla şi a acţionat în condiţiile legii. Punct”, a punctat, sec, subprefectul Bitea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!