Funcţională abia de un an, Casa Veronica din Băile 1 Mai, susţinută de o fundaţie olandeză, solicită ajutor financiar. După prima iarnă în care şi-au încălzit clădirea cu o centrală pe curent electric s-au trezit cu o factură totală de 12.000 de euro. Au plătit-o eşalonat pe mai multe luni, din alocaţii de la fiananţator.
După acest şoc, administratorii fac eforturi să înlocuiască centrala pe curent cu una pe peleţi, care să le asigure o termoficare mai ieftină. În acest context a pornit campania de strângere de fonduri pentru centrala nouă, ne-a spus administratorul Papp Attila. Au primit şi sprijinul psihologului Casandra Cherea din Timişoara.
Casa Veronica oferă adăpost şi îndrumare pentru opt fete din Tămăşeu.
Campanie
„Cu scopul de a strânge suficiente fonduri pentru montarea acestei centrale, Organizaţia Nansenhjelpen apelează la populaţia României. Orice ajutor financiar este binevenit. Bloggeri au început deja o campanie de strângere de fonduri, numită „Puşculiţa Veronica”, în care strâng, timp de o lună de zile, restul de la cumpărături pentru a-l dona copiilor de la Casa Veronica”, este apelul administratorilor şi finanţatorilor.
În mediul virtual, de altfel, campania pentru Casa Veronica este susţinută inclusiv prin licitaţii online. Artista Gabriela Popa, spre exemplu, şi-a scos la licitaţie pictura „Eliberare”, banii primiţi urmând să fie donaţi internatului de fete din 1 Mai.
„Am ales pictura „Eliberare” (180 X 90 cm) datorită mesajului puternic al acesteia: lucrarea vorbeste despre cum să treci peste bariere şi piedici, pentru că exact asta ne dorim: să ajutăm, să arătăm că împreună putem reuşi sa facem un bine şi să-i eliberăm pe cei mici de griji. Dacă va fi a ta, pictura îţi va aminti în fiecare zi că i-ai ajutat pe aceşti copii să zâmbească” este motivaţia postată de artistă pe site-ul http://www.online-gallery.ro.
Aplecarea spre şcoală
Casa Veronica este o fostă pensiune transformată în internat de fete. Anul şcolar trecut a oferit spaţiu pentru opt chiriaşe, fete provenite din familii foarte sărace, care acum frecventează Şcoala Nicolae Bălcescu respectiv Liceul Sf. Ladislau din Oradea. Fetelor li se asigură cazarea, masa, transportul şi îndrumarea şcolară fără, însă, a le fi rupte legăturile cu familiile lor. „În selectarea lor a contrat mai ales înclinaţia fiecăreia spre şcoală”, ne-a precizat administratorul Papp.
Centrala pe peleţi costă 6.300 de euro şi ar trebui montată până la începerea anuli şcolar. Conturile în care se pot fac donaţiile sunt RO38BRDE050SV65341820500 pentru lei şi RO82BRDE050SV65341910500 pentru euro deschise la BRD.
Citiți principiile noastre de moderare aici!