Titulatura pompoasă dată obiectivului comercial nu îi va schimba nici destinaţia şi nici clientela, a ţinut să asigure edilul şef, Ilie Bolojan. Declaraţia sa vine în condiţiile mai multor proteste şi îngrijorări ale comercianţilor din Rogerius, care se tem că şi-ar putea pierde sursa de venit dacă ar fi evacuaţi din piaţă.
Micii producători
„Consider că proiectele pe care le avem cu administraţia locală din Oradea sunt de o anvergură atât de mare încât vor avea impact nu doar la nivelul celor două oraşe (Oradea şi Debrecen n.r.) ci la nivelul judeţelor”, crede Skultety Eva în numele Camerei de Comerţ din Debrecen.
Valoarea proiectului este de 5,7 milioane de euro – 4,7 milioane pentru Oradea şi restul celor din Ungaria, bani veniţi prin fondurile europene din programul HU-RO.
Marius Moş, şeful Direcţiei Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primărie susţine că implementarea proiectului „sprijină în primul rând micii producători agricoli”. „Suntem în faza achiziţiei pentru proiectul tehnic şi sperăm că în vară vom avea şi un constructor desemnat prin licitaţie pentru acest obiectiv”, a mai spus Moş. Două firme s-au arătat interesate de realizarea proiectului tehnic – Arifex din Cluj şi Poliart din Oradea, ofertele lor sunt acum în evaluare.
Shimbare radicală
Este o modernizarea integrală a Pieţei Rogerius, declară primarul Ilie Bolojan. „O vom reconstrui din temelie. Piaţa se va extinde în spate, peste punctul termic şi peste acel bazin de apă, care va fi demolat. Punctul termic va fi desfiinţat şi va fi conceput unul nou, îngropat. Va creşte, astfel, suprafaţa pieţei. În partea din faţă va mai apărea un etaj, care va adăposti partea de alimentaţie publică. Se vor păstra magazinele pe lateral iar în mijloc vor fi spaţii deschise. Nu se reduce numărul de mese faţă de cel de azi. În sectorul nealimentar sunt prevăzute standuri de vânzare care noaptea se închid”, preciează edilul. Acesta a spus că nu va creşte tariful de închiriere a spaţiilor din viitorul centru, decât eventual cu inflaţia.
Negociere sau expropriere
Implementarea proiectului întâmpină o oarecare dificultate prin faptul că Piaţa Rogerius nu este în totalitate în proprietatea oraşului prin Administraţia Domeniului Public(ADP). „Sunt şase societăţi comerciale care sunt proprietare de magazine acolo. Suntem în negocieri avansate cu proprietarii acestora pentru o formulă de lucru şi vor primi spaţii în noul centru în suprafaţă echivalentă”, zice primarul.
Acesta a ţinut să precizeze că pe durata şantierului comercianţii îşi vor putea vinde produsele într-un cort mare ce va fi ridicat peste drum, în parcarea spitalului.
Parcări cu ora
Problema locurilor de parcare necesare pentru piaţă ar putea fi rezolvată prin amenajarea unora în sistemul care funcţionează acum în curtea Primăriei: gratuit pentru o perioadă limitată de timp dar foarte scumpă pentru perioade mai lungi de staţionare. Asta în ideea de a asigura acele locuri pentru clienţi şi nu pentru comercianţi, zice Bolojan. Primarul propune construirea unei parcări pe două nivele pe amplasamentul din faţa spitalului, cu rostul de a acoperi necesarul de locuri de parcare din zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!