Cernea a declarat pentru JB că verzii se opun exploatării gazelor de şist, cât şi mineritului prin cianuri. „În USL nu există unanimitate pe foarte multe teme. Sunt mai mult subiecte de controversă. Noi, fiind în cadrul USL acum, vom încerca să-i convingem pe cât mai mulţi dintre colegi de justeţea punctului nostru de vedere. Ne gândim întotdeauna şi la alternative şi credem că soluţia energetică pentru România este aceea de a miza pe surse regenerabile de energie”, ne-a transmis preşedintele Partidului Verde.
Cernea acceptă că la mijloc sunt interese majore. „Ştiu că sunt interese mari, dar noi ne vom susţine principiile”, afirmă parlamentarul.
Anul trecut, zece parlamentari ai PSD au avut o iniţiativă legislativă pentru interzicerea exploatării gazelor de şist în România, dar a fost respins de Senat. În acest context, iată cum felul în care premierul Victor Ponta şi-a schimbat optica, brusc, apare acum într-o lumină stranie. Cernea spune că după ce premierul polonez l-a convins pe premierul român că gazele de şist sunt bune nu a mai apucat să discute cu amicul său, Ponta. „Chiar dacă premierul şi-a schimbat optica, noi, verzii, nu ne-am schimbat optica şi nu ne-o vom schimba. Considerăm această tehnologie a fracturării drept una periculoasă pentru mediu şi oameni. Vom utiliza toate căile politice pentru a ne opune”, susţine sus şi tare Cernea.
Lege anti-cianuri
Altfel, verzii vor depune în Parlament un proiect de lege pentru interzicerea mineritului cu cianuri în România. „Sperăm că proiectul nostru să primească încă de la început câteva zeci de semnături. Vom căuta să obţinem un sprijin foarte larg şi deja mulţi parlamentari ne-au anunţat că vor semna proiectul. Vor fi numeroase semnături din partea USL, dar şi din alte partide”, e optimist Cernea…
Citiți principiile noastre de moderare aici!