E vorba despre o curte situată pe strada Eftimie Murgu nr. 9, în apropierea Cetăţii Oradea. Pe acel loc, Primăria vrea să realizeze un centru multifuncţional cu etaj, pentru tinerii proveniţi din centrele de plasamente.
Chiriaşii sociali de pe Eftimie Murgu nr. 9 refuză să se mute din spaţiu, fiind extrem de nemulţumiţi de alternativele puse la dispoziţie de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO): un cămin de pe strada Uzinelor nr. 4, ce a aparţinut cândva Drumurilor Orăşeneşti sau alte locuinţe de pe strada Ogorului, respectiv Redutei. Situaţia e asemănătoare cu aceea a chiriaşilor din caminul situat pe strada Atelierelor. Şi acolo, fără a fi de etnie rromă, chiriaşii sociali ai Primăriei s-a arătat revoltaţi de noile repartiţii care le-au fost oferite de edili – la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. Şi pe Atelierelor, ca pe Eftimie Murgu este vorba despre o investiţie a municipalităţii.
„Ni se iau drepturile”…
Locatarii de pe Eftimie Murgu protestează împotriva tratamentului la care sunt supuşi. Ei subliniază că au investit în locuinţele primite – uşi, geamuri termopan etc. – iar acum sunt mutaţi în condiţii ca nedemne pentru un om. Ieri, la amiză se aflau în jurul statuii lui Mihai Eminescu cu pancarte pline de mesaje menite să sensibilizeze pe cineva. Fiind etnici ţigani, chiriaşii acuză faptul că sunt discriminaţi, chiar dacă, spune Mundrucz Rozalia, nici măcar nu s-a declarat de etnie rromă la referendum. Aceeaşi chiriaşă spune că alţi chiriaşi ai Primăriei, de etnie română, au primit locuinţe cu o cameră, iar ei, rromi, deşi au mai mulţi copii, tot locuinţă cu o cameră. „Unde e dreptatea Statului Român?!”, întreabă, aproape urlând, chiriaşa.
„Mi-e ruşine că sunt român. Ni se iau drepturile ca cetăţean român”, „nu vrem cuşti pentru a locui copiii noştri” sau „suntem discriminaţi şi ne consideră ca pe nişte evrei care sunt duşi în ghetou (lagăr)” sunt mesajele pe care asistaţii social le transmiteau vineri, în plin Centru. Confruntat cu refuzul chiriaşilor de a se muta în „camerele 3 pe 3” de pe Uzinelor, cu baie şi bucătărie la comun, directorul AIO, Cristian Beltechi, ne-a oferit acestora alte variante.
Surorile Mundrucz şi familiile lor refuză însă şi locaţia de pe strada Ogorului, de lângă Metro. Chiriaşii s-au oferit să ne arate cum se prezintă azi locuinţele lor din strada Eftimie Murgu, comparativ cu ce oferă AIO pe Ogorului. La faţa locului, chiriaşii au arătat că au investit în locuinţe şi că sunt cât de cât mulţumiţi cu ce au. Într-adevăr, dincolo de curăţenia deficitară, am putut constata geamuri cu tâmplărie termopan, uşi de siguranţă, mobilier decent, pe alocuri, maşini de spălat şi frigidere. Apă curentă nu au, însă, deoarece li s-a tăiat, în urma neplăţii unor facturi. Chiriaşii se descurcă însă, ba de la un hidrofor al unui vecin binevoitor, ba cară apă, de la sursele din zona Pieţei Cetate.
Nu vor nici pe Ogorului!
Dacă pe Eftimie Murgu trei familii cu 19 persoane locuiesc în trei apartamente cu câte o cameră sau două, plus bucătărie şi WC, locuinţele oferite pe Ogorului sunt evident mai puţin confortabile. Într-un loc tavanul arată foarte prost, geamurile sunt sub orice critică iar WC-ul e în curte. Pentru aceleaşi familii, doar trei camere şi două bucătării. Mai e şi problema localizării, departe de oraş şi de şcoală. „Cum îmi duc copiii la şcoală de aici?!”, întreabă revoltată Mundrucz Elena. „Mai bine stau în stradă decât aici. Eu aici nu mă mut!”, e decisă şi Mundrucz Rozalia. Femeile spun că soţii lor sunt angajaţi la RER. Ele însă nu lucrează, una fiind însărcinată, iar cealaltă asistent personal pentru copiii ei, unii cu grad de handicap. În aceeaşi situaţie e şi Lakatos Iuliu, total nemulţumit, la rândul său, chiar dacă i s-a oferit încă o variantă, pe strada Redutei. Lakatos afirma că locul care i s-a oferit e plin de gunoi, nu are apă şi nici baie. „Eu aşa ştiu că legea spune că trebuie să-ţi dea curent, apă şi grup sanitar”, spune Lakatos, convins, ca şi colegii săi de suferinţă, că Statul Român nu-i asigură drepturile elementare.
Dezamăgită că la Oradea demersurile sale n-au ecou, Mundrucz Elena ne-a informat că acum o săptămână s-a dus la Preşedinţie cu problema sa. Şi dacă Primăria nu-i va pune la dispoziţie un loc care să-i convină, se va întoarce cu jalba-n proţap la Cotroceni!
Un centru social modern
Beltechi: Pe strada n-o sa-i las
Citiți principiile noastre de moderare aici!