Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, artizanii Campaniei „Salvaţi Roşia Montană” invită orădenii, vineri, 6 februarie, la „Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la cunoscuta localitate minieră din Munţii Apuseni.
Evenimentul va avea loc la Kosher wine coffee jazz, pe strada Crinului, nr. 2. Intrarea va fi liberă.
„Aflată la a V-a ediţie în ţară şi a III-a la Oradea, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO”, mai transmite Laura Turdean din partea organizatorilor.
Ziua Roşiei Montane va fi sărbătorită în peste 20 de oraşe din România şi din străinătate: Aiud, Albă Iulia, Bacău, Băile Herculane, Bucureşti, Constanţa, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Roşia Montană, Sibiu, Târgovişte, Timişoara, Turda, Breda, Bruxelles, Chişinău, Londra, Munchen, Paris şi Toronto.
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman Internaţional.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstreză vestigii execepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2000 de ani – din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
Programul de vineri, la Kosher
ora 19 – introducere
ora 19:15 – Concert Mara Borodi – Ludwig van Beethoven – Sonata Patetica partea I;
Georgiana Mircescu – flaut / Mara Borodi – pian – Frederic Chopin – Studiul, opus 10, nr. 9;
ora 19:30 – Scurtmetraje despre patrimoniu şi comunitatea roşiană
„Patrimoniul Roşiei Montane în imagini”, 2013 – Campania Salvaţi Roşia Montană – 24 min
„Cetatea de Aur a Roşiei Montane”, 1957 – 13 min.
„Ultimul fierar din Roşia Montană”, 2014 – Marius Grunca – 20 min.
ora 20:30 – discuţii: Cosmina-Maria Berindei, antropolog
► cină cu produse făcute în casă în familia orădeană a Roşiei Montane. Invităm toţi participanţii să aducă un produs/ produse făcute în casă şi pe care să le consumăm împreună. Recomandăm să aducă fiecare o farfurie şi tacâmuri ca să evităm folosirea farfuriilor/tacâmurilor de unică folosinţă.
ora 22:00 Teatru de improvizaţie: ImproPatzan
Facebook: http://tinyurl.com/q6fuep2
Citiți principiile noastre de moderare aici!