Imaginile publicate pe site-ul Cotidianul despre înroşirea Crişului Repede pe 3 august şi sesizările făcute ziua următoare au condus la investigaţii derulate de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu şi de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Crişuri. Joi, conducerea ABA Crişuri ne-a confirmat că s-au luat probe de apă şi mâl pentru laborator. Iar vineri, directorul ABA Crişuri ne-a putut dezvălui şi cauza.
Astfel, un băieţel din colonia de rromi din Bălnaca a recunoscut că a găsit un recipient pe malul Crişului Repede şi l-a golit în râu. „Tatăl băiatului a fost amendat, dar rămâne de văzut dacă astfel de sancţiuni îşi ating scopul câtă vreme persoanele fără venituri nu pot fi constrânse să-şi achite amenzile. Ar fi binevenite cercetări suplimentare, fiindcă recipientul nu a ajuns din senin pe malul Crişului. Sunt şanse să fi fost sustras de la vreun magazin cu speranţa că e vreo băutură înăuntru, şi apoi abandonat lângă râu. Aşteptăm rezultatele analizelor, să vedem dacă a fost aditiv alimentar ca să ne facem o idee despre originea recipientului”, ne-a declarat vineri directorul Administraţiei Bazinale Ape (ABA) Crişuri, Dumitru Voloşeniuc. Acesta a mai recunoscut că a bănuit că sursa colorării ar fi putut fi de la Bălnaca, pentru că personal s-a convins că în ziua „înroşirii”, Crişul Repede era limpede la Bratca.
„E regretabil şi că turiştii sau localnicii nu au anunţat imediat la 112 un astfel de incident. E important ca autorităţile să fie sesizate imediat, pentru a se putea lua măsuri rapide şi pentru a fi identificat făptaşul. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă în recipient era o substanţă toxică”, ne-a mai transmis Voloşeniuc.
Cu ochii pe construcţii
Vădit deranjat că nu s-a găsit recipientul, directorul ABA Crişuri anunţă verificări privind amplasarea caselor din colonie la o distanţă legală faţă de zona de protecţie a Crişului Repede.
„Nu s-a mai găsit recipientul. Probabil l-au ars sau l-au ascuns bine. Însă, s-au găsit urme pe o piatră şi pe o haină spălată în Criş de o femeie care se pare că l-a şi certat pe băiatul care a aruncat colorantul în râu. Ar fi fost util să găsim recipientul ca să identificăm substanţa. Dar cred că şi-au dat seama că treaba e serioasă şi l-au dosit. Dorim să evităm pe viitor asemenea situaţii, astfel că vom face verificări dacă locuinţele lor sunt la o distanţă suficientă faţă de Criş. Nu se pot tolera în zona de protecţie a râurilor familii care nu îşi supraveghează copiii”, a conchis Voloşeniuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!