Cu ocazia semnării protocolului de colaborare cu UDMR în vederea promovării recensământului din octombrie, reprezentanţii bisericilor preponderent maghiare şi-au exprimat şi ei punctele de vedere.
„La ultimele recensământuri, inclusiv din 2002, eu nici măcar nu am fost căutat de recenzori. Şi dacă nici vicarul Episcopiei nu este recenzat, cum să ne bazăm pe rezultatele unui recensământ? Ultima statistică oficială, în Episcopia Romano-Catolică de Oradea, a avut loc în 1896. De atunci, s-au schimbat enorm de multe lucruri. Noi ştim că anual avem 400-500 de enoriaşi mai puţin, diferenţa dintre decese şi naşteri, şi este dureros pentru noi acest lucru. Cred că acum nu mai avem nici măcar 100.000 de credincioşi”, a motivat vicarul episcopal romano-catolic, Fodor Jozsef, interesul Episcopiei pentru recensământ.
Monseniorul Fodor Jozsef a mai subliniat însă că Episcopia romano-catolică are un caracter multi-etnic. Cât priveşte deschiderea faţă de iniţiativa UDMR, Fodor Jozsef a declarat că „UDMR ne reprezintă cel mai bine comunitatea în Parlament şi în alte raporturi oficiale”.
Însă, vicarul a lăsat să se înţeleagă că Episcopia sa nu vizează neapărat caracterul etnic al recensământului.
„Avem parohii cu enoriaşi români la Băiţa, Vaşcău, Beiuş şi chiar una în Oradea. Şi ultimele patru cununii pe care le-am oficiat la Catedrala din Oradea au fost în limba română, fiindcă cel puţin unul dintre miri a fost român. Mai avem în Bihor şi comunităţi romano-catolice de germani şi slovaci”, a spus Fodor Jozsef.
Şi români reformaţi
În aceeaşi idee s-a exprimat şi preotul Denes Istvan din partea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. „Eparhia noastră se întinde din Maramureş şi până în Caraş Severin. Din cei aproximativ 168.000 de credincioşi, cam 25.000 sunt de limbă română”, a informat preotul Denes.
Pastorul unitarian Buzogany-Csomo Istvan a precizat că sunt patru sute de bihoreni unitarieni, din care jumătate în Oradea.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!