O simplă plimbare pe malul Crișului dezvăluie un râu murdar în care gunoaiele aruncate, atât de către turişti cât şi de către localnici, sunt purtate de ape. Sute de pet-uri, deșeuri textile, pungi de plastic și chiar material lemnos dau impersia unui covor împânzit de gunoaie.
Din felul în care acestea tronează pe cursul de apă, Crișul Repede pare să fie mai mult o scurgere de dejecţii decât un curs de apă.
Cu toate că oferă o priveliște care te lasă cu o imagine dezolantă și un gust amar, pe mijlocul albiei râului s-ar putea face chiar o statistică despre berea preferată a românilor.
Întrebată de ce se întâmplă lucrul acesta, Anca Mihociu, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă(ABA) Crișuri, a spus că principala cauză o reprezintă refuzul oamenilor de a încheia contracte cu firmele de colectare a deșeurilor: „Deși există contracte de ridicare a deșeurilor, oamenii nu aleg această variantă, ci preferă să își depoziteze gunoaiele pe malul Crișului. De asemenea, turiștii sunt și ei o cauză, cu atât mai mult cu cât în acea zonă de defileu nu există o pubelă sau un loc de depozitare a mizeriei”.
Situația Crișului plin de gunoaie este deranjantă și pentru ABA Crișuri, „Din păcate nu este o problemă la nivel local, este o problemă națională care ne supără și ne schimbă sectorul de activitate. Noi, Apele Române, nu ne ocupăm de partea de salubrizare.”
Deși se efectuează periodic activități de curățare, eforturile se dovedesc a fi zadarnice. Localitățile din avale sunt cele mai afectate. „Lucrurile nu o să se schimbe peste noapte. De 10 ani desfășurăm diverse acțiuni de sensibilizare și ecologizare. Ne legăm de orice activitate pentru a atrage atenția că apa înseamnă viață. Ba chiar pentru semestrul II de activitate ne-am propus intensificarea inspecțiilor”, a mai adăugat Anca Mihociu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!