În viaţa de zi cu zi conduce o reprezentanţă a unei cunoscute mărci auto. Din pasiunea pentru vie şi vin îşi ia energia care îl ajută să evadeze din jungla cotidiană.
Rittner Tibor este primul bihorean care şi-a făcut o plantaţie de viţă de vie prin reconversie. Este membru fondator al Legatului Valea Ierului al Ordinului European al Cavalerilor Vinului. Chiar dacă activa deja într-un domeniu solicitant şi de succes- conduce reprezentanţa Skoda, Rittner Tibor nu a ezitat să-şi cultive pasiunea pentru viticultură şi arta vinului, astfel că deţine şi un master în oenologie la Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. În acest an, Rittner Tibor a câştigat titlul de Vinificator al Bihorului la două categorii din trei: la vin roşu, respectiv la vin alb aromat. Rittner Tibor cultivă 0,77 hectare de viţă de vie la Diosig şi a cumpărat şi o pivniţă. Are peste şapte ani de experienţă în acest domeniu, timp în care satisfacţiile nu au întârziat să apară. Înainte de a se impune la Vinificatorul Bihorului 2013, vinurile lui Rittner Tibor au fost apreciate la concursul Viile Ardealului 2013, unde cu Muscat Otonel a obţinut medalia de aur, dar şi în cadrul unei competiţii internaţionale MUN-DUS din Dunajska Streda -Slovacia, unde vinul producătorului din Diosig a fost răsplătit cu o medalie de bronz din 742 de vinuri înscrise în concurs de producători din 14 ţări. În concursul pentru titlul de Vinificator al Bihorului s-au aflat 24 de producători şi proprietari de pivniţe. Cunoscutul om de afaceri cu sediul la Cauaceu, Dan Corbuţ a ocupat cea de-a doua poziţie la categoria vinurilor roşii cu un cupaj între o Fetească Neagră şi un Cabernet. „Am o plantaţie de viţă de vie la Diosig, din care 40 de ari pe picioare. În total am aproape un ha de viţă de vie. Care au fost atuurile vinului meu? Am avut două soiuri de vin foarte bun pe care am şi reuşit să-l vinific foarte bine”, a spus Dan Corbuţ. Cu vinurile sale, Dan Corbuţ a câştigat şi alte concursuri judeţene, în acest an. Pe locul III, s-a situat vinul marca Crama Anca, produs de ex- fotbalistul Adrian Anca, supranumit „Caniggia ”, datorită look-ul asemănător cu cel al celebrului fotbalist. Adrian Anca şi-a adus viţă de vie din Italia şi este şi proprietarul unei pivniţe cu o vechime de 100 de ani, o pivniţă care are povestea ei. Se spune că procedeul prin care a fost săpată pivniţa fostului fotbalist este unul extrem de greoi şi că acolo proprietarii îşi ascundeau, în urmă cu un secol, butoaiele de vin ca să nu le descopere Fiscul.
Ce e Vinificatorul Bihorului ?
Acest concurs a fost orgnizat în cadrul Festivalului vinului de la Diosig, în dorinţa de forma o comunităte profesională, de încredere și cu vinuri bune pentru consumatorii și amatorii de vinuri. Dar şi de a promova zona Diosigului prin ocupaţiile tradiţionale. „Viticultura și producerea vinului reprezintă parte integrantă a trecutului Văii Ierului. Slavă Domnului, în ultimii ani regiunile viticole din județul Bihor și mai ales cele ale Văii Ierului sunt în ascensiune. Sperăm ca această activitate nobilă va înflori în curând pe Valea Ierului și în Bihor.Vinificatorul Bihorului 2013 s-a dorit a fi pe un concurs de vinuri profesional în care vinificatorii să fie prezentați în complexitatea lor. Ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă că, vinul se naște din vie, se dezvoltă în butoiul din pivniță și se maturizează îmbuteliat în sticlă, de aceea prin intermediul concursului Vinificatorul Bihorului s-a jurizat plantația de viță-de-vie, pivnița și vinurile (într-o proporție de 10%-10%-80%). Sperăm că, pe viitor acest concurs va forma o comunitate profesională, de încredere și cu vinuri bune pentru consumatorii și amatorii de vinuri. ”, a precizat primarul comunei Diosig, Mados Attila.
Jurizarea vinurilor a avut loc, în data de 25 mai, de ziua Sfântului Orban, când conform tradiției, în cazul în care Sfântul Orban a protejat vița-de-vie de la îngheț, viticultorii închină cu vin placa sculptată în lemn, iar dacă nu, o bat. Culoare, claritate, gust, aroma, parfum, nas, intensitate, continut, aciditate, calitate, caracter specific de soi si terroir, lungimea gustului, luminozitate, au fost criteriile după care juriul condus de producătorul Imre Kalo din Ungaria a apreciat vinurile.
FACT BOX:
Vinificatorii Bihorului:
la categoria Vin Roşu
locul 1. Rittner Tibor ( Diosig)
locul 2. Corbuţ Dan ( Diosig)
locul 3. Anca Adrian ( Diosig)
la categoria Vin Alb sec :
locul 1. Hegedus Attila( Valea lui Mihai)
locul 2. Szilagyi Jozsef ( Diosig)
locul 3. Kun Geza ( Diosig)
la categoria Vin Alb aromat:
locul 1. Rittner Tibor ( Diosig)
locul 2. Fabian Tibor ( Diosig)
locul 3. Czapp Arpad (Sacueni)
Citiți principiile noastre de moderare aici!