Primăriile din Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei şi Borş sunt destinatarele unei adrese din partea primarului Ilie Bolojan, prin care li se cere să se poziţioneze faţă de proiectul extinderii municipiului prin înglobarea acestora. Edilul şef îşi susţine iniţiativa argumentând pentru un conglomerat urbanistic cu greutate în turism, industrie, urbanism şi creştere economică accelerată, care ar rezulta în urma contopiri comunităţilor. 2024 este orizontul de timp în care s-ar înscrie acest proiect. Dar entuziasmul primarului orădean nu este împărtăşit de aleşii comunelor din jur. În afară de primarul Lucian Popuş, care şi-a declarat public acordul, ceilalţi sunt reţinuţi, în cel mai bun caz. Fie că nu cunosc avantajele pe care le-ar aduce o atare alipire la Oradea, fie că nu pun preţ pe ele, cert e că primarii ezită să se arunce în braţele deschise ale municipiului.
Primarul Ilie Bolojan a început corespondenţa cu omologii săi din comunele învecinate – Biharia, Paleu, Oşorhei, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei, Borş, pentru a le testa interesul de a intra în componenţa metropolei ce se doreşte a fi create în maxim zece ani. „Vă rugăm să ne comunicaţi dacă, într-o perspectivă de 5-10 ani, sunteţi interesaţi ca localitatea dumneavoastră să facă parte din proiectul de alipire teritorială cu Oradea, astfel încât referendumul ce urmează să fie organizat la nivelul Municipiului Oradea, la sfârşitul anului 2014, să poată cuprinde şi alte comune care consideră oportun proiectul alături de Municipiul Oradea şi Comuna Sânmartin”, se arată în scrisoarea semnată de primarul Ilie Bolojan. Până acum, doar Lucian Popuş, primarul de la Sânmartin, şi-a declarat sprijinul pentru extinderea Oradiei peste comuna sa.
Un singur vot în Oradea
Rostul acestui demers este menţinerea Oradiei între oraşele de prim rang din România, în condiţiile în care recensământul arată că numărul de locuitori nu ne mai califică pentru acest statut. „Până în anul 2024, Primăria Oradea îşi propune ca alături de primăriile comunelor Biharia, Paleu, Oşorhei, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei, Borş să creeze o metropolă cu renume din punct de vedere economic, urbanistic şi turistic prin staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. Alipirea teritorială a comunelor învecinate cu oraşul ar crea un conglomerat demografic cu potenţial ridicat pentru atingerea scopului menţionat. Locuitorii asigură creşterea economică a unei comunităţi, iar bunăstarea lor înseamnă bunăstarea comunităţii”, arată Primăria, într-un comunicat de presă.
Ca procedură, paşii următori declarării intenţiei sunt obţinerea acordului consiliilor locale şi organizarea de referendumuri. „Intenţia Primăriei Oradea şi a Comunei Sânmartin este de a organiza referendumul local o dată cu data alegerilor prezidenţiale din acest an, urmărindu-se reducerea costurilor suportate din bugetele locale pentru referendum”, informează Primăria Oradea. După corespondenţa iniţiată cu primarii, se va cunoaşte şi formula aproximativă a întrebării referendumului de la Oradea: edilii plănuiesc să pună întrebarea pentru toate comunele odată, în cadrul unui singur exerciţiu de votare.
Categoric
Liderii comunităţilor din Nordul Oradiei se aliniază în spatele unui refuz categoric al ideii. „Nu vrem noi să fim orădeni. Nici nu discutăm aşa ceva”, ne-a declarat, scurt, Nagy Gizella, primarul de la Biharia. Borşul, comună mai bogată şi poarta de intrare în ţară, se opune, dar argumentat. „Nu sunt deloc încântat. O comunitate cu 4.000 de membri, alipită la un oraş, poate mai prinde un loc în Consiliul Local. Înseamnă că nu te mai ascultă nimeni, nu mai ai drept de cuvânt, asta fără să luăm în calcul taxele şi impozitele.
E normal că oraşul vrea să se extindă, când nu mai are spaţiu pentru dezvoltare dar orice industrie poluantă va fi împinsă la periferie, pe teritoriul comunelor. Mai sunt şi alte motive, dar acestea trei sunt suficiente pentru ca să nu fiu de acord”, zice viceprimarul Lorincz Lajos. Cei doi spun, chiar, că nu au primit scrisoarea lui Bolojan.
Nici liberalii
Liberalul Ioan Pop de la Oşorhei îndulceşte tonul, dar nu cedează poziţia. Acesta a purtat mai multe discuţii cu omologul său orădean pe tema extinderii oraşului. Invocă, şi el, pierderea „cuvântului” comunităţii o dată ce va fi înghiţită de Oradea dar şi alte considerente: „în Oradea sunt 240 de străzi neasfaltate, când o să ajungă cu asfaltul în Felcheriu?”.
„Dacă oamenii vor să o facă, eu sunt de acord”, spune primarul Pop, arătând că cu sau fără Oradea, comuna sa îşi rezolvă problemele de canalizare sau de asfaltare a drumurilor. „Nu văd cum poate Oradea reprezenta interesele Oşorheiului”, este concluzia sa.
Mircea Crainic, primarul de la Nojorid, este ezitant în această problemă dar înclină spre… „pas”. „Nu e comuna mea să pot eu lua o decizie în numele oamenilor. Sunt şapte sate, cel mai departe la mai mult de 30 de kilometri de Oradea, cu 5.000 de locuitori. Cum vor mai putea fi ei reprezentaţi în Consiliul Local? Proiecte mari, cum e Aparegio, putem şi noi derula, prin Zona Metropolitană. Trebuie văzut care e câştigul şi care e pierderea”, spune primarul. Deşi anterior, primarul de la Sântandrei şi-a declarat interesul pentru acest proiect, acum afişează reţinere faţă de ideea primarului Bolojan: „N-am discutat subiectul. Nu vreau să răspund fără să mă consult cu consilierii locali. Oricum, important e ce vrea populaţia. Dacă consilierii locali vor decide că alipirea nu e oportună, nu vom face referendum”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!