Ingrediente:
Pentru Blat
150 gr faina alba 000
50 gr zahar pudra
100 gr unt 82% bine racit
1 ou sau 2 galbenusuri
1 varf de cutit sare
2-4 lingurita de apa de trandafir sau apa simpla
esenta de vanilie
1 varf de cutit cardamom macinat.
Mod de preparare
Se adauga faina si zaharul pudra intr-un bol impreuna cu sarea, cardamom macinat, esenta de vanilie si untul. Se framanta cu varful degetelor pana se obtine o compozitie sfaramicioasa, apoi adaugati oul sau 2 galbenusuri. Se amesteca bine cu aluatul, apoi cu apa de trandafir (mai intai o lingurita), depinde de cat de uscata este faina, iar pe urma omogenizati aluatul. Daca nu se leaga mai adaugati 1-2 lingurite de apa.
Aluuatul se infasoara intr-o folie alimentara si se pune la rece cel putin o ora.
- Dupa ce s-a odihnit, intindeti aluatul cu ajutorul sucitoarei si asezati in forma de tarta, unsa initial cu unt sau ulei, iar apoi intepat din loc in loc cu o furculita.
- Peste aluat puneti o hartie de copt pe care o acoperiti cu boabe de fasole uscata.
- Coaceti aluatul de tarta 12-15 de minute la 180 ° C, pana se rumeneste usor. Acesta este coptul in orb sau coptul aluatului fara umplutura.
Pentru Umplatura
200 gr. caise proaspete
500 gr. urda dulce
150gr. zahar sau dupa gust
150 gr. smantana
2 oua
coaja de la o lamaie si o lingurita suc de lamaie
esenta de vanilie
1-2 liguri faina.
Urda impreuna cu zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat cateva minute bune, pana se omogenizeaza foarte bine. De cateva ori va fi nevoie sa se desprinda compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, apoi continuati sa bateti. Se adauga smantana, esenta de vanilie, coaja de lamaie si sucul de lamaie si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa. Pe rand, se adauga cate un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare apoi se adauga si urmatorul. Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa.
Se aranjeaza caisele taiate in 4 peste blatul de tarta si se toarna umplutura peste. Se niveleaza usor si se pune la copt in cuptorul incins la 160 de grade Celsius, pentru 50-60 minute.
Se lasa sa se raceasca complet in forma inaintea servirii. Se poate servi ca atare, pudrat cu zahar praf vanilat sau se pot adauga fructe proaspete de caise, topping de fructe, sos caramel, vanilie, conform preferintelor fiecaruia.
Pofta Buna!
Alte retete recomandate de Anni:
Reteta Hyderabady Biryani cu pui
Reteta frigărui din piept de pui cu orez și legume
Citiți principiile noastre de moderare aici!