Contractul făcut între Primăria Oradea şi firma SC Macio a italianului Massimo Burtet prevedea ca aceasta să garanteze cu 500.000 de euro construcţia podului în schimbul căruia a primit teren de la municipalitate. Funcţionarii Primăriei nu au urmărit însă constituirea garanţiei bancare astfel că investitorul italian a abandonat lucrarea iar continuarea ei se va face pe banii orădenilor.
Evaluatorii Primăriei arată că suma necesară pentru terminarea podului Macio este de 1,5 milioane de euro. Nu 700.000 sau un milion de euro, cât se estima anul trecut, la preluarea structurii metalice de către Primărie, când edilii dădeau asigurări că lucrarea este terminată în proporţie de 50%. Cum consilierii locali au votat valoarea, este foarte probabil că lucrarea se va relua în cursul acestui an. Viceprimarul Mircea Mălan spune însă, că e posibil ca, la contractarea lucrării, preţul să scadă.
Finalizarea Podului Macio va costa Primăria unde va 1,5 milioane de euro. Suma reiese din documentaţia tehnico-economică întocmită de SC Aquacons SRL, după efectuarea unei expertize tehnice. Asta în condiţiile în care valoarea întregului pod, contractat de firma italiană Macio cu Construcţii Bihor SA în 2009, livrat „la cheie”, a fost stabilită la 1,7 milione euro!
Cu ocazia celei mai recente întruniri a deliberativului local, consilierii au votat fără obiecţiuni sau curiozităţi proiectul de hotărâre prin care s-a propus valoarea de 1,5 milioane euro, bani pe care Primăria, din bugetul oraşului, ar trebui să-i cheltuiască pentru a finaliza podul din Silvaş. Au uitat, în unaninmitate, se pare, faptul că anul trecut, la preluarea oarecum forţată a structurii metalice, edilii spuneau că podul este terminat în proporţie de aproximativ 50%. La o privire mai atentă, chiar la vremea respectivă, edilii au modificat sumele. „Conform contractului, ceea ce s-a făcut, preluăm gratuit. Noi vom plăti doar ceea ce urmează să se facă. Din aproximativ 1,7 milioane euro, s-au făcut lucrări în valoare de vreo 900.000 euro sau 1 milion. Va trebui, deci, să suportăm diferenţa”, spunea atunci, primarul Ilie Bolojan. Iar miza a fost ridicată la 1,5 milioane de euro, săptămâna trecută, cu acordul consilierilor locali.
Estimări
„Primăria n-a avansat atunci decât sume aproximative, aprecieri de la distanţă. Expertiza tehnică şi studiul de fezabilitate au indicat valoarea aceasta”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan, cel care supervizează activitatea Direcţiei Tehnice din Primărie. Chiar şi aşa, ar însemna că scheletul podului, în faza actuală, a costat nu mult mai mult de 200.000 de euro…
„Nu înseamnă că se va contracta la 1,5 milioane de euro. Vom negocia cu firma care a început şi, depinde de rezultat, vom organiza o licitaţie pentru continuarea lucrării”, ne-a mai spus viceprimarul Mălan, în ideea că valoarea ar putea scădea în acest fel.
Deşi sumele din buget rezervate acestui pod au fost anulate cu scopul de-a face rost de bani pentru CET, primarul Ilie Bolojan acreditează ideea că reluarea şantierului s-ar putea produce în acest an.
Garanţia, în coadă de peşte
De Podul Macio se leagă un mai vechi scandal, fără concluzii. În contextul sumei spectaculoase vehiculate de evaluatorii Primăriei, dilema referitoare la garanţia de 500.000 de euro pe care edilii au omis s-o încaseze de la Macio, când le-au concesionat terenul, redevine de actualitate: cu această sumă în cont, investiţia din fondurile oraşului ar fi scăzut, poate, până la estimările iniţiale…
Podul Macio, confiscat de Primaria Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!