Unele normative noi, din domeniul sănătăţii restricţionează accesul românilor la libera alegere a furnizorului de servicii medicale unde doresc să fie diagnosticaţi sau trataţi. Este şi cazul noilor reglementări legislative în privinţa funcţionării centrelor de investigaţii PET/CT care îi afectează pe oamenii ce aleg să fie investigaţi la centrul de la Oradea.
5 ani cu efect
În 27 mai 2013, Centrul Pozitron Diagnosztika Oradea împlineşte cinci ani de funcţionare, timp în care şi-a demonstrat calităţile de lider în acest domeniu sensibil şi de mare folos bolnavilor. Amintim că metoda PET/CT (rol hotărâtor în diagnosticul oncologic) s-a născut din combinarea tomografiei computerizate cu tomografia cu emisie de pozitroni și oferă informații suplimentare nu doar în legătură cu anatomia organelor, ci și în legătură cu metabolismul țesuturilor, fiind recomandată pentru diagnosticarea preventivă bolilor neoplazice.
Deşi în ţară mai sunt încă două centre similare, la Bucureşti şi Braşov, doar Centrul Pozitron Diagnosztika de la Oradea a primit o acreditare specială, care îi atestă nivelul înalt al actelor medicale oferite aici. Centrul PET/CT Oradea a primit acreditarea EANM Research Ltd (EARL), care se acordă doar centrelor europene de excelenţă în diagnosticarea cancerului. Acreditarea EARL este acordată de membrii Comitetului Executiv al Asociației Europene de Medicină Nucleară, sub egida Asociaţiei Europene de Medicină Nucleară, cu aprobarea Organizaţiei Europene pentru Cercetarea şi Tratamentul Cancerului (EORTC). Important este şi faptul că EARL oferă suport științific prin Consiliul Științific Consultativ, în cadrul căruia experți de top în medicina nucleară asigură coordonarea pe probleme științifice.
Cel mai bun centru
Experţii europeni (fizicieni, medici și oameni de știinţă din instituțiile de conducere europene) confirmă practic calitatea serviciilor medicale prestate de acestea şi le oferă posibilitatea de a avansa inițiative științifice, dar şi proiecte de cercetare clinică, în special în oncologie. Astfel, reprezentanţii Centrului de la Oradea au ajuns să fie chemaţi anual la câte cinci – şase conferinţe naţionale şi internaţionale pentru a-şi expune experienţa şi altor colegi despre efectuarea investigaţiei PET/CT şi avantajele acesteia.
Scopul acordării de acreditări de acest gen este îmbunătățirea aplicării medicinei nucleare în cadrul Uniunii Europene şi stimularea imagisticii moleculare, astfel încât acesta să devină o modalitate standard de diagnostic in medicina clinică.
Acuratețea examinărilor şi stabilirea unui diagnostic corect e demonstrată şi prin faptul că în cei cinci ani de funcţionare, la serviciile Pet/CT Oradea au apelat şi au fost diagnosticaţi peste 5.000 de oameni, adulţi şi copii, din judeţ, judeţele limitrofe şi cele mai îndepărtate, inclusiv din Bucureşti.
Culmile Sănătăţii
Cu toate aceste realizări pe care acest centru medical de la noi le are, actualele normative restricţionează accesul românilor la serviciile medicale de calitate de aici.
Astfel, până acum, investigaţia PET/CT se oferea gratuit prin programul naţional, iar din acest an a fost introdusă în pachetul medical de bază. Însă acum, conform dispoziţiilor de la Bucureşti, oamenii nu mai au voie să aleagă centrul unde să fie investigaţi, dacă la ei în oraş există un centru medical cu acelaşi profil. Prin urmare, oamenii nu mai au dreptul de a-şi alege furnizorul medical unde doresc să se investigheze.
În plus, doar la Oradea se efectuează investigaţii la copii cu probleme oncologice, procedura fiind mai delicată şi cu precauţii suplimentare. Centrul PET/CT Oradea plăteşte din fonduri proprii medic şi asistent care să facă anestezia la copii şi să aibă grijă de ei pe toată durata examinării şi postexaminare.
O altă aberaţie care afectează pacienţii ce necesită investigaţie PET/CT este legată de birocraţie şi durata obţinerii actelor ce se întocmesc de la momentul solicitării până la momentul programării – o lună, chiar două! Doctorii de la PET/CT Oradea avertizează că în cazul unor afecţiuni galopante, pacientul poate suferi modificări serioase ale boli, investigaţia fiind necesară cât mai urgent.
Nu în ultimul rând, din acest an, PET/CT Oradea trebuie să întocmească contract cu fiecare judeţ, dacă doreşte să i se deconteze bani pentru pacienţii care apucă să vină aici, deşi banii trebuie să urmeze omul şi nu invers.
Cu alte cuvinte, mult mai mare birocraţie, mult mai puţin interes pentru bolnavi.
Dr. Oreste Straciuc, medic la PET-CT Oradea, îşi exprimă speranţa că aceste neajunsuri se vor rezolva cât mai urgent, în favoarea oamenilor, pentru un diagnostic corect şi cât mai rapid obţinut de la momentul recomandării.
FACT BOX
De ce este PET/CT Oradea, primul în ţară:
A . Aparatură de înaltă performanţă din dotare
B. Controlul complet asupra radiotrasorului folosit – FDG. Producţia, transportul, manipularea şi administrarea substanţei este asigurată permanent de colectivul tehnic, medical şi administrativ. Circuit separat al pacienţilor şi accesul simplu la sălile de administrare, aşteptare şi examinare propriu-zisă.
C. Medici cu experienţă şi competenţă de cel mai înalt nivel profesional, atestat şi de participările la conferinţele internaţionale de referinţă, pentru perfecţionare continuă.
D. Colaborarea permanentă cu specialiştii ai Centrului Pozitron Diagnosztika din Budapesta pentru cele mai dificile cazuri clinice.
E. Serviciu de anestezie pentru situaţiile speciale: copii sub 8 ani, pacienţi cu claustrofobie sau stări clinice dificile.
F. Chestionarele de satisfacţie pe care le completează pacienţii după examinare se analizează lunar şi sunt dovezi ale faptului că oamenii sunt mulţumiţi de calitatea actului medical de la PET/CT Oradea
G. Obţinerea acreditării EARL
Citiți principiile noastre de moderare aici!